fredag 22 mars 2024

The Jilted - Alfa Romeo (Feat. Fredrika Rei)


The Jilted är en aktiv duo. Debutalbumet
Heaven can wait släpptes i januari och redan nu läggs grunderna för nästa album som, om allt går som det ska, släpps under året. Magnus Haderborg och Linus Giertta har tonsatt många av mitt livs dagar. Magnus som även är med i The Vapour Veils och Linus som gav mina känslor ord i Sinking Slow och som även var med i fantastiska Blanka (Nothing reaches through är fortfarande en fantastisk explosion av känslor). The Jilteds debutalbum har spelats flitigt här hemma i Majorna, särskilt den avslutande Radical romantics som under fem minuter utmanar ens sinnen på det mest fantastiska sättet. 

På nya singeln Alfa Romeo gästas man av Vakentimmar-bekanta Fredrika Rei. När jag tänker på det så känns det som ett givet samarbete, då Fredrika och The Jilted tycks dela samma sinnen i det de gör. Det är drömsk elektronik och snygga arrangemang. Deras musik lever i samma värld, samma drömmar. Fredrika hörde vi senast på EP:n less depression, more dancing. Jag tycker hon är en fantastisk artist som verkligen målar upp fina bilder, både med rösten, texterna och melodierna. Både The Jilted och Fredrika Rei är fantastiska i att fånga kontraster och på att måla över mörkret med ljusare färger. Mötet mellan dem på Alfa Romeo blir också väldigt fint. 

Det är ett möte där den ena börjat förlora hoppet om det mesta och där rädslan för att allt ska gå under är ständigt påtaglig. Plötsligt spricker det dystra. En ny person gör entré och klär tankarna i betydligt ljusare kläder igen. Det finns hopp om en morgondag, trots allt. Precis som det ska kännas när kärleken slår till. Magnus och Fredrikas röster passar fantastiskt bra ihop och det skulle inte förvåna mig om det blir fler samarbeten framöver. Den här poppärlan är en finfin första singel från The Jilted som hela tiden fångar känslor, som hela tiden bygger upp berättelserna i fantastiska ljudlandskap. Missa inte heller den fina b-sidan The pool! 

Lyssna här nedan!