fredag 23 februari 2024

Musikminne från Lagun

Foto: Press

Jag älskade duon Laguns debutsingel Shotgun. Laura Lyth och Fredrik Sjöström, som utgör Lagun, bjöd på en smått perfekt poplåt, med vackert blås som grund. Det var EP:n Beach Days bästa låt, även om Why Lee var på samma höga höjd som Shotgun. Den sistnämnda var kanske 2020 års bästa låt, så det säger en del om den låtens storhet. Nu är Lagun aktuella med första singeln från det kommande albumet Walking with Lola som släpps i maj. Singeln heter Silverdream. Den är klädd i drömskt skimmer och det är så fint, så fint. Idag gästar duon bloggen för att dela med sig av ett gotländskt musikminne! 

På Gotland har vi inte bara producerat vår debut EP Beach Days utan också det album vi kommer att släppa i vår. Det betyder dels att vi fått mycket tid att vistas i den otroliga miljön; raukarna, stränderna och havet, men också att vi fått spendera mycket tid i bil, lyssnandes på musik, på väg för att hämta vatten eller handla mat. Det finns så mycket musik som inspirerat oss och som ligger till grund för de ljudlandskap som uppstått i vår musik, att bilresorna på Gotlands smala vägar är det första som dyker upp i minnet när någon frågar vad som inspirerat oss. 

Våren 2020 lyssnade vi nästan varje dag på Vågorna av IB Sundström, Crucify Your Mind av Rodriguez och Little Bit Of Rain av Karen Dalton. I höstas 2023 var det You've lost that lovin feelin av Nancy Sinatra & Lee Hazelwood, Love Farewell av Jake Xerxes och Jennifer, ditt hår brinner av Freddie Wadling för att nämna några. 

Att lyssna på dessa låtar i Volvon och blicka ut mot kvarnarna som susar förbi är nog det närmsta vi kommit känslan av frihet. En dröm hade varit att de delar vi berörts av i dessa otroliga musikers verk på något sätt förs vidare i vår musik, att små strålar av dessa kanske kan lysa igenom i albumet som släpps i vår, och förhoppningsvis få leva vidare i någon annan bil-högtalare i ett annat landskap. 

/ Lagun

Lyssna på Silverdream här nedan!