söndag 18 februari 2024

Musikminne från Halon

Foto: Fredrik Andersson Andersson

Elvira Lindell har arbetat både som balettdansös och modell men hennes artistkarriär som Halon tog sina första steg på ett rum i Japan. Låtarna på hennes debutalbum Music to Get Rich To är hämtade från hennes liv i Tokyo. Hennes musik är som fina möbler i en nedlagd industri. Den vilar på små och fina kontraster och är överskridande på många sätt. Det är musik som inte tillåter sig att genrebestämmas och som inte sitter stilla. Den chillar i soffan samtidigt som den river med naglarna i ens sammetssjäl. Det är både spännande och fantastiskt på alla dess sätt. Albumet gästas av Lorentz, Jahju 16 och Ghostface Killah från Wu-Tang Clan. Idag gästar Halon bloggens serie Musikminne!

Det var åskväder på Hydra en sommarkväll 2022. Blixtarna lyste upp hela himlen och regnet duggade. Jag och min pojkvän Lorentz bestämde oss för att gå ner till hamnen och sätta oss på en uteservering med tak. Vi drack whisky och småpratade lite med ett äldre sällskap som satt bredvid. Några av dem visade sig vara gamla vänner till Leonard Cohen och hans flickvän Marianne. Det berättades anekdoter och skrattades. Någon plockade fram en gitarr, en annan en harpa. Resten av kvällen blev ett riktigt Cohen-medley. In My Secret Life, Famous Blue Raincoat, Bird on a Wire, osv. Leonard må vara död, men där och då var han 100% odödlig. 

Det var dokumentären om hans liv med Marianne på den mytomspunna ön som fick mig att ens vilja resa dit från första början- och där satt vi, så nära inpå honom och hans liv, i åskan. När vi kom hem från resan köpte vi en mops som vi döpte till Cohen.

/ Halon 

Lyssna på Music to Get Rich To här nedan!