söndag 18 februari 2024

ALVA - JUSSI


2023 var ett starkt musikaliskt år för ALVA. Panna mot panna var en känslomässig explosion i form av en duett med Kapten Grå. Alva Tångs känslor fyller hennes röst till bredden i slutet. En relation i slutet av sin andning. ”Just nu gör vi allt för sista gången”, sjöng de båda och det var en väldigt fin låt. Nåt som inte ens har hänt var en resa på motorvägen, att i 180 försöka lämna sorgen efter en avslutad relation. Men hur lämnar man egentligen? Vi bjöds på lugna verser och en rivig refräng i en av ALVAs bästa låtar. 

I nya singeln JUSSI, döpt efter Borlänges stolhet Jussi Björling, blir just Björling en symbol för ALVAs förhållande till Borlänge. Någon som hon kan hålla i handen när det skiter sig. Alva har producerat låten själv. 

Drömmen om storstan krossades men även i småstaden finns svårigheter. Men det är mycket kärlek till staden i raderna. Borlänge beskrivs ofta som den fulaste staden i Sverige men ALVA sjunger om att det finns saker som väger mycket tyngre. Själen är mer värd än kostymen. Jag tolkar texten som att tryggheten är större i Borlänge än på Södermalm, att i Dalarna finns en grund att hålla i när allt blir jobbigt. Och ALVA gör hela min kropp och själ känslosam bara av hennes röst, hur hon på ett så ärligt och rakt sätt delar med sig av sina känslor.

Lyssna här nedan!