fredag 26 januari 2024

Wilma Holmes - Called you up

Foto: Oscar Dziedziela

Intruder heter debutalbumet från Wilma Holmes. Albumet kommer landa i maj och singeln Called you up är först ut. Efter att ha lyssnat på olika klipp på Youtube så kan jag konstatera att Wilma är fantastisk på att ge det ordlösa ett språk, att se att språket utvecklas minst lika mycket, om inte mer, när det inte används som när det används för mycket. Det är historier som säger något även när hon inte sjunger. Känslorna finns i det hon gör ändå. Riktigt stark musik för mig handlar väldigt sällan om de mest trallvänliga refrängerna eller att hitta finurliga texter. Det viktigaste är alltid att lyckas förmedla en känsla genom det man vill uttrycka och att man som lyssnare känner att är ärligt. Jag älskar exempelvis Red House Painters klassiker Katy song. Det är en låt där Mark Kozelek förmedlar känslan väl i de få men vackra orden, men det är särskilt när han börjar humma genom de sista fyra minuterna som känslan förmedlas som starkast. Vad man vill kommunicera finns i så mycket annat än i själva sången. 

Wilma lyckas i de olika klippen på Youtube förmedla raka och ärliga känslor i både melodier såsom genom hennes röst. Called you up är alltså första singeln från Wilma och även det är en låt som förmedlar mycket även i de ordlösa partier, liksom i Katy Song är det mycket hummande och det skapar både ett extra lager i låtens känsla samt i dess mening. Visst är det många gånger man behöver ringa ett samtal och när man väl ringer så hoppas man att den andra inte ska svara? Behovet och ångesten möts med lättnaden. Mycket av den där ångesten beskrivs i en låt som värms upp av en gitarr och blir till en fin eld av Wilmas röst. Hennes röst nästan svävar genom låten, vilket blir till ljusglimtar i något mörkt. 

Det är en finfin debutsingel och jag längtar efter att höra Wilma både live och framöver på Intruder. Hennes musik andas nyfikenhet och den utforskar nya sätt att kommunicera. Mellanrummen utan ord kan ofta säga allra mest.

Lyssna här nedan!