lördag 27 januari 2024

Carl Stig Axel - Elddans

Foto: Indra Arnborg

Precis i början av året släppte Carl Stig Axel sin debutsingel Elddans. Axel Andersson, som ligger bakom, är från Varberg och går på Löftadalens Folkhögskola. Jag kan själv minnas tillbaka på mina år på folkhögskola och jag minns både den i Jakobsberg och den i Angered med värme. Mötena med alla fantastiska människor bär jag med mig än. Axel har tidigare även spelat i bandet Cloverium som körde bluesrock på svenska. De spelade live bland annat här i trakterna, på Hängmattan. Jag hörde av en vän att deras tolkning av Hey Joe var väldigt bra. Bland bandets egna låtar gillar jag energin i Get lost väldigt mycket. 

Första singeln från Axel heter alltså Elddans och nästa låt släpps redan den 9 februari, Det som komma skall. Vi utlovas en tyngre låt då, mer injicerad med kraft. Det finns mycket kraft även i Elddans dock, även om låten är tillbakadragen och stillsam. Texten är poetisk med fina beskrivningar av omgivningarna runt om. Jag förstår kanske inte allt av texten men jag ser det som en livsbejakande låt där det mänskliga hos oss lyfts fram, det är inget att dölja, vi är alla människor med allt vad det innebär, med brister och toppar på berg. 

Gitarren knackar ödmjukt på ens själ och Axels röst vaggar en lugn och trygg. Det är en vacker debut. Och det är fint att sätta livet först, att bejaka det mänskliga hos oss.

Lyssna här nedan!