lördag 27 januari 2024

JFL - Västertorp


När jag bodde i Stockholm hade jag en fin vän i Västertorp. Vi tappade kontakten när jag flyttade tillbaka till min hemstad men alla möten med olika människor sätter spår och jag har alltid tänkt att det är just möten som utvecklar en och att något förändras för varje möte. Johan Lindgren heter personen bakom JFL och den nya EP:n bär samma namn som stadsdelen som jag ofta besökte. 

Västertorp är en samling låtar som generellt bär på mycket spring i benen, mycket kraft. Det lugnar ned sig här och där och sett till tidigare släpp så bär de nya låtarna en större och tyngre väst. När jag lyssnar igenom katalogen så är det ett förflutet som byggts upp av soul med fina jazz-influenser. Lyssna bara på fantastiska Think. Det är väldigt stämningsfullt. Det blev mer spring i benen och mindre luftigt svävande redan på singeln How are you? men det är här på Västertorp som intensiteten verkligen höjts. 

Det känns live, det känns levande och även väldigt rikt på nyanser. Det är som en samling av alla artistens sidor, det gamla och det nya som kokats ihop till en fantastisk huvudrätt. Johans röst är förstås det viktigaste instrumentet och det som främst för låtarna framåt men här finns så många detaljer att förälska sig i. Det är smaker av soul, jazz, gospel och de olika ingredienserna gör soundet unikt. 

Artisterna Marlene och Vakentimmar-bekanta Diza Guava bidrar också på ett ljuvligt sätt med sina röster på EP:n och från inledande explosionen Need you around till avslutande The light så rusar många känslor genom min kropp. Ett ben bär på vemod, det andra på lycka och hopp. Längs de fem låtarna finns det spår av allt det där. Finast blir det i Lost ones. Blunda och känn kraften i Johans röst där. Det är magiskt vackert.

Lyssna här nedan!