fredag 1 december 2023

Musikminne från St. Jimi Sebastian Cricket Club

Foto: Fallckolm Cuenca

Det trevliga bandet St. Jimi Sebastian Cricket Club gästar idag bloggen för ett musikminne genom sångaren Jimi Sebastian. Bandet har idag även släppt singeln Golden parachuter. En singel som får mig att se fram emot att bandet kommer till Göteborg nästa år. I april spelar de på Nefertiti. Det är en låt som får mig att tänka på Sham 69 och The Jam i en fin blandning, en blandning som får blodet att koka rikligt. Texten riktar sig mot de rika moguler som köper upp fotbollsklubbar och får allt att handla om girighet snarare än kärleken till sporten. En fantastisk låt på alla plan.

Ibland kan små ljud och stämningar i låtar bli nästan mer än själva låten i sig. Ungefär som att den inte är hel förräns man har suttit vid mixerbordet efter inspelningen och förstått att den behöver något mer innan den är klar. Eller på något sätt ”innan den är riktig”. 

Jag skulle tro att jag var i 9-10 års åldern och satt hemma i vardagsrummet i någon form av snurrfåtölj och lyssnade på ett av de kanske mest klassiska albumen från brytpunkten mellan 70 och 80 talet, Pink Floyds The Wall. Naturligtvis var jag helt omedveten om det då och inte heller någon skiva jag själv köpt utan en som jag hittat i familjens skivsamling med en spännande mur på utsidan och när man vek upp omslaget roliga och samtidigt ganska läskiga teckningar på gubbar, nån hammare och en stor bak med ögon på ryggen. Inget jag fattade något av och antagligen inget jag förstår allt av nu heller. 

Men skivan satte ett otroligt stort avtryck i hela min inre värld. Den helt uppenbara hitten Another Brick in the Wall part 2 såklart, men det som fick mig att drömma och bli en stor del av min sinnebild av det England jag vid den tidpunkten inte sett på sedan jag var liten var låten Goodbye Blue Sky. Låten inleds med kvittrande fåglar och något som brummar i bakgrunden samtidigt som en, vad jag uppfattade liten flicka tittar upp mot himlen och säger ”Look mummy, there's an aeroplane up in the sky” följt av en akustisk gitarr som klinkar igång låten. Goodbye Blue Sky, är en skildring av bombningarna i London under andra världskriget men blev för mig något annat. Sinnesbilden och drömmen om England, sommar, sol, en längtan och samtidigt en smygande känsla av vemod. 

/ Jimi Sebastian, St. Jimi Sebastian Cricket Club 

Lyssna på Golden parachuter här nedan!