lördag 30 december 2023

Amanda Aasa - En sån tjej

Foto: Oscar Sundberg 

Amanda Aasa är ute på en slags resa. Inte en resa som det krävs pass för, utan snarare mod. En resa från något jobbigt till något lättare och lugnare. Ljusare. Från skuggiga och ruggiga städer till städer byggda av vårljus. Resan började med singeln Bedövad som hon släppte i september. Det var hennes första släpp sedan 2020. Jag hörde själv låten i oktober första gången. Jag lyssnade tillsammans med en person som själv mådde väldigt dåligt och låten Bedövad blev som en kram för den personen. Det var fint att få se. Det var en öppenhjärtig singel med fina körer, ett modernt beat och texten, ja texten, är otroligt stark. 

Nästa singel Hur skriver man älskar dig på latin? kom i oktober och beskriver en relation som höll på krascha men där man sedan hittar tillbaka till varandra. Kanske hade andra valt att avsluta men i texten beskrivs känslan av att våga. Våga falla, våga känna. ”Vi tog andan ifrån världen” är väldigt vackert uttryckt. 

Båda de två singlarna och Skål för alla sorger (som var sista singeln innan EP:n) finns att höra på EP:n Tidsmaskin. Titellåten rörde mig till tårar. Barndomsreferenser som möter vuxenvärldens svårigheter och sorger. Det är ett vackert avsked gjort till fin musik som borde röra om hela världen, skaka hela himlen till tårar. Ett stillsamt och vemodigt mästerverk. Skål för alla sorger kan verka mer lättsam, men även här är texten skriven ur sorg, ur mörker. Melodin är dansant men texten gör ont. Låten är en sån som växer ju mer jag lyssnar och det är en av mina favoriter med Amanda. Man hör och känner hennes talang i allt hon gör. 

Senaste singeln heter En sån tjej och låten är som en käftsmäll, en laddare som ger kraft till alla som behöver det. Låten bär på styrka och en vilja att bryta sig loss från förlegade normer och strukturer. Låten är ett extra simtag för de som inte orkar simma längre och det är en fantastisk låt. Amanda sjunger som vanligt fantastiskt. Hennes musik bär på både insikter, stora melodier och mycket mening i hennes penna. Det är musik jag gärna avslutar det här året med och påbörjar det nya.

Lyssna här nedan!