söndag 31 december 2023

2023: Årets 25 bästa låtar

1. SOLE - du jag tiden 
Ett stillsamt mästerverk. Upprepningen av texten i ett klädesplagg där knapp efter knapp går sönder på grund av intensiteten, tyngden. Pelle Osslers gitarr som spränger själen i slutet. Låten börjar så mjukt och lätt för att sedan explodera fullständigt. SOLE har släppt både årets bästa låt och årets bästa album. 

2. The National - Smoke detector 
The Nationals bästa låt på länge. Låten pågår i nästan åtta minuter och är en berg och dalbana genom Matt Berningers huvud. Bandet har varit nära att lägga av men istället släppte man i år två album som båda nosar på bland det bästa bandet har släppt. 

3. The Parade - I'm a dreamer 
Det finns inte så mycket info om The Parade. Deras enda singel hittills släpptes under sommaren och blev en av mina mest spelade låtar. Låten bär på ett drömskt och romantiskt skimmer och är en strålande poplåt. Texten ”As a summer dreamer, I just wanna love” ekar fortfarande i huvudet. 

4. Solen - En sommarnatt 
Stella Explorer gästar på en låt som beskriver ett förhållande på väg att raseras fullständigt. Parallellt är det en drömsk låt att lyssna på under en långfärd med bilen. Det är Solens bästa låt hittills. Fulländad i både vemod och skönhet. 

5. Jeff Elliot - Prologer 
Författaren/poeten Elnaz Baghlanian läser en fin text över ett drömskt sound. Texten behandlar barn, flykten från Iran, rotlöshet, det komplexa i vad en flykt innebär och vad det gör med ens identitet. En låt som rört mig till tårar gång på gång. 

6. Sara Yasmine - Fjärilar 
Som en vacker saga målar Sara Yasmine upp texten. Barndomens naivitet möter en oförstående vuxenvärld. Fantasin är barndomens bästa skydd, bästa vapen. Klockspelet i låten förhöjer den magiska känslan än mer. En oerhört vacker låt. 

7. Ævestaden - Motorbåt 
En liknande känsla som hos Sara Yasmine. Som hämtad från barndomens sagor. Fantasi och drömmar bygger upp ett mästerverk på knappt åtta minuter. 

8. Ceci Noir - Away 
Ceci Noirs comeback-låt släpptes i två versioner. En eftertänksam och en lite mer rivig version. Det är fint att höra låtar på olika sätt, det blir två skilda perspektiv. Genom låten går hon sin egen väg. Det kanske varken är den enklaste eller rakaste vägen, men det är hennes väg. Låten är klädd i både närvaro och tyngd. En fantastisk låt. 

9. Nära Döden - Slänger ingenting 
Jag har haft många stunder med Nära Döden i år och de välskrivna texterna i hop med bandets punkiga energi är verkligen toppklass. Slänger ingenting är en av bandets absolut bästa med en text om rädslan i att förlora människor som står en nära. 

10. Division 7 - Tungan ute i regnet 
När jag såg Division 7 på Skeppet i år var detta en av de absoluta höjdpunkterna. De nedtonande verserna och krutröken i refrängen. Det är verkligen fyrverkerier i själen. ”Jag är solen i april, jag är ingenting som håller i längden” är en av årets bästa textrader. 

11. Nelly Malou & Valentina Orioli - I don’t need you anyway 
De två vännerna Nelly Malou och Valentina Orioli släppte en finfin poplåt om att lämna något destruktivt bakom sig. Man kommer ut på andra sidan, starkare än innan. Det är en väldigt fint och starkt möte mellan Nelly och Valentina, full med insikt. Har spelat denna låten många gånger för mina kollegor för att förklara storheten i den. 

12. Amanda Ardai - Håll om mig 
Amanda Ardais Håll om mig är en av årets absolut finaste ballader. Låten är atmosfärisk och känslosam. Körerna lyfter låten några extra snäpp och Amanda ger oss en av årets absolut starkaste sånginsatser. 

13. Fredrika Rei - So it goes 
En fantastisk låt för dansgolvet. Kanske den mest dansvänliga låten på listan, faktiskt. Fredrika hade, musikaliskt sett, ett fantastiskt 2023 där hon släppte flera fina singlar. So it goes var den allra starkaste. 

14. Nathalie - Oceanien 
Ett möte mellan flera röster, mellan olika känslor. En fin beskrivning av vad som gör ord stora egentligen. En låt som precis som texten spricker upp likt solen, likt våren. En fantastisk poetisk pärla. 

15. Diza Guava - Fakta 
Texten i fakta kändes ända in i själen. Diza är en av mina absoluta favoriter. Det känns som att vad hon än släpper så är det fantastiskt. En låt som musikaliskt bär på cello och klarinett och där texten är rak och behandlar ryktesspridning. En av Dizas bästa låtar hittills. 

16. Tiger - Hälften kvar 
Tiger har släppt både flera fina singlar i år och ett album, Tango i natten. Bandets starkaste låt i år släpptes i november. En låt om självinsikt och bandet fortsätter göra vardagspop med somriga och romantiska melodier. 

17. Raketklubben - Villagatan
Det är utan tvekan så att mycket av dagens bästa popmusik görs i dalarna. Raketklubben från Borlänge släppte den fina singeln Villagatan som berörde mig djupt. Ett personligt brev från en barndom, en uppväxt. Brevet längre inte skulden hos någon, men förklarar på ett fint sätt något av det svåraste. Känslosamt och mycket starkt. 

18. Amanda Aasa - Skål för alla sorger 
Amanda Aasa släppte singeln Skål för alla sorger i november och det är en låt som växt oerhört mycket på mig. En funkig känsla i verserna. Har sjungit med i refrängen i snart två månader. En fantastisk låt att avsluta det här året med. 

19. Clara Alm - Saknad smakar salt 
Bakom ett vackert omslag sjunger Clara Alm med en oerhörd känsla. Texten och Claras röst kramar in massa styrka i en. Låten växer otroligt i styrka i slutet. En fantastisk ballad. ”Längtan kan få vem som helst att bli sjuk i huvudet” är en textrad som jag bär med mig.

20. The Jilted - Oblivion 
The Jilted har släppt flera singlar i år. De bottnar ofta i mänskliga svårigheter, relationer som kraschar och annat tungt. Texterna är mycket välskrivna. Man blandar de tunga orden med elektronisk pop av högsta klass. Oblivion var duons bästa släpp under året. Nästa år får vi ta del av debutalbumet! 

21. Samling - Hjärtat som en slägga 
Samling släppte ett av årets bästa album och Hjärtat som en slägga innehåller fantastiska rader som ”Är det Christer Petterssons medicin, för underkäken går som en skrivmaskin”. Texterna är underfundiga och musiken proggig pop som får ens ben att helt lyfta från alla möjliga golv. 

22. de clair. - Sleep with me on my birthday 
Debutsingeln från de clair. En låt som rör sig långsamt i sorg och ensamhet. En låt som, ämnet till trots, omfamnar ens värld och gör den mindre ensam. 

23. Ida Gratte - Jag och min soffa 

Ida Gratte har även hon släppt många fina singlar i år. Plus ett album på det! Jag och min soffa är hämtad från albumet Vi måste prata och det är en låt med fina detaljer som gör mig lycklig. Det är en låt som för mig fångar den fina gemenskapen. Den som man alltid vill behålla. En relation där saker är lite kravlösa och där inget handlar om prestige. Det är underbart. 

24. Mollie Minott - What a feeling 
En stillsamt rum där golvet är gjort av eftertanke och väggarna bärs upp av styrka. Mollie sjunger otroligt fint i låten, en av hennes bästa sånginsatser hittills. Låten fångar det fina i det lilla och att vi inte behöver sätta en mening på allt. Man behöver inte heller veta allt. Saker kan bli väldigt bra ändå. Precis som livet i sig. Det finns en mening även i att inte veta allt. 

25. Sörensens IF - Nu knäcker du 

Jacob Sörensen sjunger med den äran i en ballad med mycket känsla. En låt som jag och min pappa lyssnade på när jag var hemma i Kalmar under jul. Vi enades om att det var en otrolig låt. Munspelet i slutet blir en extra härlig ingrediensen i en fantastisk rätt.

Lyssna på låtarna här nedan!