torsdag 30 november 2023

Josefin Solberg - Paranoid

Foto: Eddie Wheeler

Josefin Solberg har idag släppt en cover av Black Sabbaths klassiker Paranoid. Jag har alltid gillat covers som man direkt känner att här fanns det en mening i att göra en tolkning. Man ger låten en del av sin egen värld, sitt eget universum och får låten att tala ens eget språk. Så ska en bra cover kännas. Och så känns det i Josefins fall. 

Josefin ger låten ett nytt språk och en mer känslig sida. Det är en version som blickar inåt snarare än utåt och Josefins röst är fantastisk rakt igenom. Tidigare har jag mest fastnat för melodin i Paranoid, att den varit som gjord för att dansa och skrika till, men i det eftertänksamma i den här versionen får texten en ny innebörd och vrålet blir mer av ett inre vrål. 

Jag skrev senast om Josefins musik i samband med att hon släppte singeln Hjärtan slår i april. EP:n Nr. II släpptes i maj och både på singeln och EP:n möttes vi av ett mörkare och mer elektroniskt sound. Jag blev djupt berörd av både inledande Askan och av 460. Askan är en sån låt som om man tillåter den växa på en så slutar den liksom aldrig växa. Det drömska i rösten berör verkligen just där. En otrolig låt. 

I tolkningen av Paranoid står Josefin för sin finaste sånginsats hittills. Det finns något ödsligt i tolkningen, något som nästan skrämmer. Jag fastnar verkligen för sättet hon framför den på, hur känslorna märks i varje ton hon tar. En fantastisk tolkning som ger en klassiker ett nytt perspektiv.

Lyssna här nedan!