söndag 19 november 2023

Andreas Chadien - Blott ett är ditt

Foto: Hjalmar Östberg 

Jag skrev om bandet Lilla Bäcken 2020 när de gästade bloggen för ett musikminne. Bandet hade precis släppt singeln Jag vill vara med dig. Där efter släpptes Glada dagar (Mörk arrest) och Farväl (Det slutar alltid i tårar) och med den sistnämnda låten sa bandet verkligen just farväl. Det var en fin trio låtar att avsluta ett band med och jag gillade framförallt duetten (med Lisa Nordström) Glada dagar (Mörk arrest) och avslutande Farväl (Det slutar alltid i tårar). Jag tycker att man lade ner med både själen och flaggan i topp. Sista singeln var nog bandets allra bästa och jag gillade verkligen rytmen i låten, hur melodin liksom dansade fram.

Nu är sångaren från Lilla Bäcken, Andreas Chadien, aktuell med soloalbumet Blott ett är ditt. Andreas, som även är poet, har fyllt albumet med tolv låtar. Många av låtarna har en närmast meditativ verkan, som Överleva livet. Det ligger något drömskt i tonerna, nästan sagolikt. Hyllningen till Hanna Chawki, som gick bort alldeles för ung förra året, i nyversionen av Lilla Bäckens Sköna förlorare är fantastisk. En fin låt till någon som slogs mot det likriktade och gråa klimatet. Låten blir som en minnesstund som kan vara för evigt. Hanna lyckades färglägga alla uttryck på ett nästan magiskt vis. Andreas slår själv lite ifrån samma läge, han slåss mot strömmen, mot den där känslan att inte passa in, mot ensamheten. Flera av texterna är repetitiva men det gör det inte tjatigt, i Andreas fall fungerar det, då han är fantastisk på att bygga upp stämningar med få medel, rösten och gitarren. Han förlitar sig ofta på just de två sakerna och det är allt som oftast tillräckligt. 

På Idiotkyrkogården gästas han av Jonathan Hilli (kolla in hans album Sånger att brinna till) och Jonathans röst bidrar med ytterligare dynamik i en stämningsfull låt som vaggar fram lugnt och långsamt. Titellåten är en låt som växer på en ju mer man lyssnar. Andreas röst bär på något sorgset men samtidigt blir det sorgsna, som blir som ett filter över just titellåten, Global village och Låg exempelvis, något gemensamt här. Något att dela. Han gör sina känslor till våra. Hans texter blir till sånt som vi hade kunnat skriva. Han får oss att känna att vi delar det han sjunger och är med om. Och det är en väldigt fin sak att kunna göra.

Lyssna här nedan!