måndag 23 oktober 2023

Menke - Öppna din dörrMenke är bra på att göra andras världar till sin. Ända sen jag hörde hennes Karin Boye-tolkningar på EP:n Till havet så har jag älskat hennes musik. Hon vandrar delvis i samma fotspår som SOLE Och Fågelle. Det experimentella och drömska snuddar vid varandras världar och blir till en. Att lyssna till Moln från Till havet är som att bäddas ned i en varm sjö. Sången är båda tätt intill och långt bortom molnen. Det är en av de finaste låtarna på svenska som jag har hört. Jag tycker verkligen om blandningen av poesi och drömsk popmusik. Det känns även som att Menke bär på många stora frågor och för in det existensiella i sin musik. Det låter ofta lite svävande om hennes låtar vilket passar in med det drömskt filosofiska i hennes uttryck. 

Echo of youth bytte Menke språk vilket jag känner var lite synd. Det lät minst lika vackert, men orden på Till Havet, även om de inte var hennes egna, fick ett extra lager känslor av det svenska språket. Både Time och Youth var ändock makalösa låtar och jag spelar dem än idag väldigt ofta. 

Nu är Menke tillbaka med en tolkning av Tommy Nilssons gamla Öppna din dörr. I originalversionen är det inte en särskilt rolig låt. En ganska platt sommarklassiker, i mitt tycke. I Menkes version dock så får texten en helt annan innebörd, ett nytt hjärta. Det finns ett stort vemod i hennes röst som kryper längs ett landskap som ter sig lite ruggigt, lite kargt. Det är mer avskalat än i Tommys version, med fokus på en del av texten snarare än hela originaltexten. Det är en helt fantastisk tolkning, en illustration av ett ensamt hjärtas önskan.

Lyssna här nedan!