lördag 21 oktober 2023

Klara Andén - Ryggen rak och huvudet i sanden


”du kommer ångra dig, jag lovar dig… nu har jag varnat dig!” Orden är Klara Andéns och singeln Nu har jag varnat dig är en av mina mest lyssnade de senaste åren. Det är en perfekt poplåt och borde vara självklar på alla års spellistor. Låten, som släpptes 2020, är med på Klaras album När nån går som kom året därpå. Låtar som Fan ta dig, Reflekterande men aldrig skör och KBT var också finfina låtar i en genre där vardagen får ta plats och känslorna inte känns hämtade från en film utan just från vardagens bestyr och bekymmer. Albumet kändes verkligen personligt och fint. 

Ända sen jag hörde Klara för första gången, jag tror att det var på EP:n Fast jag vill, så har jag berörts av hennes musik och de relativt raka texterna målade i många känslor. Bra från just den EP:n är en av Klaras allra bästa låtar, en ballad om att vilja ha någons lugn, om en kärlek som snusar en i nacken en hel kväll utan att vilja ha något mer än så. Det är kärleksfullt och väldigt fint. Jag minns när en i skolan som jag gick på i Majorna för några år sedan spelade upp Akta dig, en låt om mäns våld mot kvinnor. Låten, som kom 2018, ger mig rysningar. Klara berör både på det personliga planet och när hon sätter ord på något som så många tyvärr känner och tvingas anpassa sina liv efter och tvingas gömma sig. 

Just i år har Klara varit väldigt aktiv och nu är albumet Ryggen rak och huvudet i sanden här. Albumet, som spinner över 13 låtar, är en personlig känsloresa. Om relationer och det dubbla i dem. Det där med att känna två motsatta känslor samtidigt och att trivas rätt bra i sitt självständiga jag som singel ena dagen men kanske inte riktigt ha samma känsla kring allt efter några dagar. Att kliva in i roller som tär på en efter ett tag. Texterna är generellt väldigt starka och jag tror väldigt många kan känna igen sig i Klaras funderingar. Det är så fint att Klara gör fantastisk musik av just de där funderingarna. Hon har en trygg och fantastisk röst och i låtar som Kanske kanske och 07:15 blir jag väldigt berörd. Både av den träffsäkra beskrivningen av skavet i att ta på sig en roll i Kanske kanske och den där pirrigt lyckliga känslan i 07:15. Visst är det svårt att somna när man är nyförälskad? Låtarna beskriver olika slags faser i en nyförälskelse och att förälskelsen lätt kan få en att gå in i någonting stort som på sikt gör en själv mindre. 

I avslutande Tveksamheter beskrivs en person som kör på som ett tåg och som lätt tycks svepas med i alla känslor men hon känner inte samma sak, i alla fall inte lika rakt på sak. Ibland kan tankarna sätta stopp för något. Det är en stark avslutningslåt och även om albumet kanske inte innehåller en Nu har jag varnat dig-liknande popdänga så är det ändå ett mycket bra album som skildrar olika stadier av kärlek, olika stadier av relationer. Här finns både Nejnejnejnej som är fylld av energi, den direkta poplåten Ta dig i kragen och så Kanske kanske då, som stillsamt rör sig fram och som känns ända in. 

Klara är utan tvekan en av landets absolut bästa artister och hennes sätt att ge vardagen en röst är både unikt och berörande.

Lyssna här nedan!