onsdag 18 oktober 2023

MIRIAM - Hängmatta

Foto: Nils Sjöholm

Senast vi hörde något från MIRIAM var i samband med att hennes debutalbum Färgstarkare släpptes förra året. Lyckevägens strand därifrån har blivit som en slags vän för mig, en låt som alltid lyser upp och knuffar undan mörkret ur min väg. Jag var även i övrigt imponerad av albumet som var färgat av både medmänsklighet och konsten i att faktiskt våga vara mänsklig. Att våga visa livets alla färger, även de mer grådaskiga dagarna. 

För mig är MIRIAM en öppen och modig artist som inte står still i sitt uttryck, utan hela tiden vågar prova något nytt och som inte slår sig i ned det bekväma. Hon kan snarare göra tvärtom och jag uppskattar henne djupt för det. Jag som själv bor i det som kallas Hängmattan och själv brukade hänga på caféet Hängmattan här i Göteborg känner mig förstås hemma i MIRIAMs nya singel som heter Hängmatta. Jag har lyssnat på mycket spoken word på caféet och det som möter oss i den nya singeln är just spoken word/rap. 

Det är en ganska humoristisk text som liksom visar upp ett stort leende. Det handlar om att bland annat ”låta kroppar bli till kartor” och om besvarad kärlek och just kärleken och det sensuella i relationen, i mötet mellan de två glöder i texten och i hela låtens uttryck. Det är en skinande låt på många sätt, en låt som precis som Lyckevägens strand lyser upp - tankar, liv, hösten, ens dagar. 

Hennes musik känns genomgående väldigt ärlig och Hängmatta är ytterligare ett bevis på att MIRIAM har många vägar i sitt artistskap och att alla tycks leda till något väldigt fint, något som både står och slår starkt.

Lyssna här nedan!