lördag 21 oktober 2023

Ceci Noir - Away (Acoustic live session)

Foto: Press

Vinden slår mot fönstret upprepade gånger medan jag lyssnar på Ceci Noirs nya singel Away. Just den här versionen är den akustiska från en live session. Inspelad i en enda tagning! Studioversionen av låten, som skiljer sig rejält från den akustiska, släpps i november. Låten är stämningsfull och rymmer mycket närvaro. Och Cecilia Norberg, som hon egentligen heter, har en röst som slår starkare än vindarna mot fönstret. Som överröstar de helt. Hennes musik känns också naturlig att lyssna på när naturen gör uppror. Hon känns nära naturen, fri i sitt uttryck. 

Debutalbumet Circumstances var fantastiskt på många plan. Out of Borlänge måste förstås nämnas och titellåten förstås. Att bara blunda och känna lugnet omsluta en. Även om spåret bara är drygt 30 sekunder så är det en slags ingång till själen i albumet. Det stundtals råa i Cecilias röst lyser starkt över albumet och rösten är verkligen det allra viktigaste instrumentet i hennes låtar. Den rymmer verkligen 100% närvaro. Jag älskar när man påminns om det levande. Det är skillnad på att sjunga och att sjunga och i Cecilias röst finns helt enkelt ett bultande hjärta och en minst lika bultande själ. Allra bäst på albumet är dock Do dare. Både texten och känslan i låten är fantastisk och Cecilia sjunger starkt ”you can’t take me down no no”. Slutet på No blame ger verkligen själen gåshud. Väldigt stämningsfullt. 

2020 gjorde hon en cover på en av hennes egna favoritlåtar, River av Bishop Briggs. Precis som nya singeln så var även den akustisk. Jag tycker att avskalade soundet förstärker hennes röst då kraften där ändå bidrar med råhet, med tyngd, med puls. Hennes andra album, där en annorlunda version av Away finns med, ska vara mer rockigt och jag tror även att det kan fungera väldigt bra, jag tänker att det blir som en dubbel tyngd. En öppning för inre explosioner. 

Away i denna avskalade version berör mig, det finns både en närvaro och frånvaro i rösten. Den känns nära och långt bort på samma gång. Intill, men ändå inte. Låten handlar om att våga gå sin egen väg även om det är den svåra vägen. Går man in i något eller någon som gör ont är det dags att gå vidare från det och gå mot det hållet där livet är. Att inte kasta sitt liv åt ett håll och sina drömmar åt ett annat. Under knappa tre minuter fångar Ceci Noir mig helt och det är en låt som gör stora avtryck, i hjärtat och i ögonen. Lugnande för själen.

Lyssna här nedan!