fredag 15 september 2023

Thi Johansson - These northern skies / Before the snow

Omslag: Alexander Gullberg

Thi Johansson från Göteborg har jag tidigare hört förgylla låtar av Nemo Sparding. Jag gillar ofta när röster möts i musik. Det blir förstås inte alltid till det bättre, rösterna måste alltid bära samma känsla för låten, vilket inte alltid är fallet, men i Nemo Spardings låtar Cried wolf och Truth var verkligen de båda artisterna på samma resa. Fantastiskt vackra låtar båda två, även om jag håller Cried wolf något högre, särskilt när båda sjunger ut ”I guess I'll wait forever.” När smärta och skönhet möts så skapas stor popmusik. 

This stora förebilder är Bon Iver och José González och visst hörs det i hennes debutsläpp, dubbelsingeln These northern skies / Before the snow men jag hör även Nick Drake. En av mina egna stora favoriter. These northern skies bär på vackert gitarrspel och är en duett med just Nemo Sparding. Jag gillar hur de båda unga Göteborgsartisterna följs åt och även här går deras röster samman som sammanflätade händer, sammanflätade känslor. Det är vemodigt, stillsamt och mycket fint. 

I den andra låten, Before the snow, är det Ludvig Bromans saxofon som blir till This duettpartner och den lite jazziga känslan som låten får passar verkligen in. Thi har en lugnande röst och första gången jag lyssnade på Before the snow satt jag i fönstret när spårvagnar körde förbi medan mörkret tog sig en större och större tugga av Göteborgshimlen. Det var en rörande första lyssning, perfekt musik att möta kvällen med. Och båda låtarna växer och växer. En underbar debut av Thi Johansson.

Lyssna här nedan!