fredag 15 september 2023

Musikminne från Vumbi Dekula

Foto: Press

Kahanga Vumbi Dekula släpper idag albumet Congo guitar. När jag var i Stockholm förra helgen så gick jag förbi restaurangen Lilla Wien på Södermalm. Där är Vumbis Dekula band husband. Både Vumbi och bandet präglas av en sådan enorm glädje, till livet och till musiken. Det är väldigt vackert. Vumbis soloalbum Congo guitar präglas just av den där glädjen. Vumbis fantastiska gitarrspel har hörts i en lång rada band i Kongo, i Tanzania och i Sverige. Albumet släpps som en gemensam release av svenska Sing a song fighter och brittiska Hive Mind. Idag gästar Vumbi bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Jag växte upp i ett missionärshem I Nordöstra Congo. Och då jag föddes med polio så var vissa saker svårare att göra än andra. Men när jag upptäckte gitarren så visste jag att jag hade hittat mitt kall. Så från tio års ålder lyssnade jag mycket på radion och hittade inspiration från gitarrister som Dr Nico (Congo), Django Reinhardt och min pappas favorit Jean Bosco Mwenda. Och då liksom nu så har jag också alltid gillat den amerikanske gitarristen George Benson. Tidigt 80-tal så emigrerade jag till Tanzania och gick på en audition för att bli gitarrist i ett av landets mest populära band: Orchestra Maquis. Jag fick jobbet och vi spelade massor och gjorde turnéer. 

Ett minne jag aldrig glömmer är en konsert som vi gjorde i Dar-es-salaam. Jag hade fått smeknamnet Vumbi (som betyder dust på engelska) av bandet för när jag spelade gitarrsolon så dansade fansen bort allt damm. Vi hade just då en stor hit med låten Ngalula och publiken var vild. När det blev dags för mig att spela mitt high-pitch gitarrsolo i den låten så kom det fram en kvinna som klättrat fram bakom min förstärkare och gav mig en smäll. Min gitarr åkte ner i marken med en smäll och jag förstod inte vad som hände. Allt stannade upp i några panikartade sekunder. Sedan såg jag att vakter hade tvingat bort henne från scenen och att hon grät. Jag bad dom att släppa henne fri så att konserten och festen kunde fortsätta. Och det gjorde dom och alla dansade hela kvällen lång. 

Jag fick det sedan förklarat för mig att kvinnan smällt till mig av ren extas, för att de ”höga tonerna i mitt solo gjorde henne lycklig och tokig." Det där är ett minne som jag aldrig kommer att glömma. 

När jag sedan flyttade till Sverige under tidigt 90-tal så spelade jag runt med en massa artister som Makonde Band och Ahmadu Jarr’s Highlife Orchestra och 2008 bildade jag mitt egna Dekula Band som spelat hundratals konserter fram tills idag. På Lilla Wien på Söder i Stockholm har vi blivit som ett husband då vi fortfarande, år efter år, spelar där några gånger i månaden, och därifrån finns det många andra vilda historier!

/ Vumbi Dekula 

Lyssna på Congo guitar nedan!