torsdag 17 augusti 2023

NERIKE - Kom

Foto: Sune Eskelinen 

”säg att det ordnar sig, att allting blir bra” sjunger NERIKE i senaste singeln Kom. Kalle Kovács som är personen bakom NERIKE har en röst som påminner mig om Christopher Sander. Senast vi hörde från honom var på singeln När ingen ser på. En låt som skar upp själen lite och ekade av ensamhet. Men det var en vacker låt som berörde mig djupt och där melodin som byggdes ut i slutet fick alla celler i kroppen att röra på sig. Det finns ett stort vemod och samtidigt en lockande mystik i de flesta av NERIKEs släpp. Det handlar inte sällan om ensamhet och otillräcklighet samtidigt som melodierna bär på stråk av ljus, något att följa efter. 

Första släppet, albumet Solen kommer att skina igen, släpptes 2017 och var mindre poporienterat och mer fokus på att fånga en stämning genom ljud. En slags resa. 2019 släpptes singeln Kommer inte undan då det mer vemodiga men rakare popsoundet tog sin början. En stillsam men samtidigt detaljrik och spännande låt. Det var en glimt av både Mauro Scocco och ingenting. Kalle är fantastisk på att förmedla känslorna bakom varje ord, måla upp vardagskänslor på ett sätt som får dem att krypa nära, som i Kommer inte undan, där tankarna äter upp all sömn, ockuperar hjärnan helt. I senaste Kom, som släpptes i början av augusti, bär melodin vemodet i handen igen. Texten bär på en form av dubbelhet, att vilja men kanske inte riktigt ta tag i det, två motsatta känslor samtidigt. Rädsla och nyfikenhet. Kan rädslan hindra ens nyfikenhet, ens vilja? Låten svävar liksom fram på ett väldigt fint sätt och det finns mycket att fastna för här. 

I Stämningarna som NERIKE skapar så påminns jag om det gamla bandet Stum, men hos NERIKE finns det något ljust i produktionen, som bildar en skön kontrast till de ofta vemodiga texterna. Jag gillar även hur omslagen bidrar till ytterligare bilder från NERIKES värld, hur allt tillsammans skapar något både mystiskt och vackert, som plötsligt fyrverkerier på en mörk himmel.

Lyssna här nedan!