fredag 11 augusti 2023

Musikminne från War San

Foto: Christian Strömqvist

Kortfilmen Carabanchel Prison släpps den 18 augusti. Idag släpps filmens soundtrack som bidrar med både mystik och atmosfär. Kim Warsén och hans War San ligger bakom både film och soundtrack. Fängelset som filmen och soundtracket riktar uppmärksamheten mot revs 2008 men året innan var Kim där och lade grunderna till det som nu blivit en kortfilm. Det var många politiska fångar som satt på Carabanchel under åren som diktatorn Fransisco Franco styrde i Spanien. Filmen är inte tänkt som någon slags historielektion, berättar Kim, utan är snarare ett sätt att få en inblick, en byggsten i att kunna hantera allt mörker som skett och som fortsätter att ske. Jag gillar hur soundtracket bygger upp ytterligare mening i filmen och ger den än mer dynamik och känsla. Idag gästar Kim bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Det var på Rasslebygdsfestivalen någon gång under slutet av nittiotalet. Gitarristen i det finska bandet Circle gick ensam upp på scenen, tog sin gitarr och ställde sig längst fram vid scenkanten. Han tittade ut över publiken och började spela en monoton rytmisk ton om och om igen. Tiden tycktes stanna. Helt orörlig upprepade han samma rytm på gitarren, lämnade en halv sekunds tystnad och spelade den sedan igen och igen och igen. Det blev glesare och glesare i publiken, men han visade inga tecken på att besväras. Tillslut kändes det som om han skulle stå där tills alla hade gått. Men vi gick inte. Några av oss stod som förtrollade kvar inför denna stoiska kompromisslöshet. Efter ytterligare en stund klev resten av bandet upp på scenen. Det var som om vi plötsligt blivit beviljade passage. Portarna till kungasalen öppnades och vi bjöds in till fest. 

Häromdagen såg jag en dokumentär på SVT om den nyligen bortgångna Sinéad O´Connor och häpnade inför hennes sällsamma mod och kompromisslöshet. Det är en vacker tradition att stå pall och inte rädslas konfrontation. Må det ske på Madison Square Garden eller i de småländska skogarna.

/ War San 

Lyssna på soundtracket här nedan!