söndag 18 juni 2023

The Parade - I'm a dreamer

Foto: Pressbild

Ibland, när jag besöker vissa platser eller träffar en person för första gången så kan jag genast känna mig hemma på platsen eller med personen. Ibland träffar människor en som blixtar. Detsamma gäller platser. Och låtar för den delen. En ljummen sommarkväll så scrollade jag runt och hittade till The Parades debutsingel I’m a dreamer, som släpptes via skivbolaget Dumont Dumont för en dryg vecka sen. Bandet, som är Stockholmsbaserat, lyser verkligen i ett nostalgiskt och romantiskt skimmer med I’m a dreamer. Soundet är elektroniskt, drömskt och nedtonat. 

Både låten och texten andas sommar och kärlek. Att sitta på ett golv med lite vänner och spela LP-skivor, ta cykeln till havet efteråt och dricka vin och bara vara. Den känslan. Som barn så kunde jag känna att om sommaren var verkligen livet något evigt, och låten påminner mig om den känslan. Texten ”As a summer dreamer, I just wanna love” ekar i huvudet och stannar kvar. 

Bandet beskriver själva att låten är en hyllning till en tid då musiktidningar var värdefulla ägodelar och skivbutiker var som en tillflyktsort för tonårsdrömmare. Idag existerar ju knappt musiktidningar längre och inte heller skivbutiker på samma sätt, även om exempelvis Bengans har lyckats hänga kvar. Jag kan också sakna att stå med hörlurar i en skivbutik och lyssna igenom ett album. Det var verkligen en tillflyktsort på många sätt, en dörr mot drömmarna. Nostalgin finns i den här singeln, drömmarna likaså och det låter verkligen ljuvligt. En mycket fin video bjuds vi också på. En av årets absolut bästa låtar.

Lyssna här nedan och kolla in musikvideon!