fredag 9 juni 2023

Linneo & Lysander - Sånger från Tomegapet - Meteorologen spänner hanen


Tidigare i veckan låg jag i soffan och lyssnade på John Holms Den öde stranden. Det är en fantastisk låt som tröstar på något sätt när jag tänker på hur förgängligt och skört allting är. Jag påminns om John Holm när jag lyssnar på duon Linneo & Lysander som idag släpper EP:n Sånger från Tomegapet - Meteorologen spänner hanen. Det är en EP som andas 70-tal, social-realism och småproggig rock, där Lysander står för texterna och Linneo för musiken. Det är på många sätt härligt att höra detta, då duon sticker ut med sitt uttryck. Det märks att duon vill berätta något. De gör små detaljer i historier från studenttiden, som hade kunnat bli kvar som anekdoter som berättas för vänner, till något som är spännande för alla att få ta del av. 

Överlag känns musiken nära och jag gillar den avslappnade känslan som den ger, samtidigt som den känns varm och mänsklig. Fyra av låtarna är på svenska och en är på engelska. Den engelska låten, Ballad of a chess player är nog EP:ns allra starkaste låt och här finner vi också den starkaste sånginsatsen från Linneo. Texterna känns väl bearbetade och blir en slags berättelser som får hjärnan att både njuta och haja till. Det händer något, man vill vidare till nästa berättelse, nästa känsla som beskrivs. 

Vi får ett vykort från Göteborg i en sång med samma namn och i B I B får vi en berättelse om en man som jobbade i en korvkiosk i Lund, som tyvärr blev trakasserad av en del. I texten nämner de även det klassiska Lunda-bandet Fiendens Musik. Det är fint med små referenser här och där och även om duon musikaliskt sätt skiljer sig från Fiendens Musik så delar båda banden i viss mån de socialrealistiska skildringarna.

Det är spännande att få följa med på duons minnen och historier och jag uppskattar det ärliga uttrycket och hur duon sticker ut på ett mycket trevligt sätt.

Lyssna här nedan!