tisdag 30 maj 2023

Lily Bauer - Have you seen the moon?


Lily Bauer startade faktiskt som gatumusikant och har spelat på både Sydney, Malmö och Lunds gator. Hon bodde i Sydney i ett och ett halvt år men sen blev det Sverige igen och nuförtiden bor hon i Stockholm. Hon har tidigare gett ut musik på svenska men förra året, i november, gav hon ut sin första engelska singel, Wander. Hennes engelska musik är mer åt det folkpopiga hållet, skulle jag säga, medan hennes svenska låtar lutade mer åt vemodig vispop. 

Nu är hennes EP Have you seen the moon? här. EP:n består av fem låtar och något som hennes låtar präglas av, oavsett språk. är det uppriktiga i hennes toner, elden i det hon sjunger om. Det är relativt stillsamma resor vi bjuds på, mestadels gitarrdrivna, men vi får även ta del av piano och fiolens vackra språk. Det är ingen jakt på catchiga melodier utan det är en vemodig läkeprocess vi får lyssna till, om vad det egentligen är som man ska lyssna till. Är det hjärnan eller hjärtat? Att ta felaktiga beslut men att lära sig något av det, göra kloka insikter av det som har sårat. Det är innerligt och vackert på många sätt, särskilt i I know better där hon sjunger “I don’t know your face in the morning light, but I don’t want to be alone” och det är en låt som både värmer och skär på samma gång. 

Den främsta styrkan finns i Lily Bauers röst och texterna som känns så oerhört nära själen. Det avslutande titelspåret kläs i ett så vackert piano att tårarna nästan tränger fram. Det finns en styrka i alla de fem spåren, ett oerhört ärligt och vackert uttryck. 

Lyssna här nedan!