fredag 21 april 2023

Vilma Flood - Flood


Jag minns när jag såg Vilma Flood spela på Nefertiti i Göteborg. Det är få gånger jag har blivit så berörd som när Vilma sjöng Fan of you. Låten påminner mig så mycket om min egen uppväxt i relation till exempelvis min mormor och morfar, vilken trygghet de var och hur tomt det plötsligt blev utan deras närvaro, utan deras kakor, utan just deras skratt, utan just deras beskrivningar av livet. Moodswinger (2019) var överlag ett fantastiskt album och nu är efterföljande Flood här. 

Först och främst så är det tydligt att Vilma Flood har en av Sveriges vackraste sångröster, det är otroligt mycket känsla i den, lyssna bara på vackra What we did. Det är en av de starkaste låtarna här, jämte I lie och Flowers and light. Just I lie är en sån där låt där tonerna får en att sluta ögonen och bara känna in. Just sorg och förlust är två tydliga teman, musiken en aning mer experimentell än på Moodswinger - men skivan bär samma grund som den förra och mycket av den grunden handlar just om Vilmas röst och hennes sätt att förmedla känslor. Albumet bär även på ett av årets finaste möten, All nighter, där Loney Dear och Vilma möts i en duett. Tillsammans avslutar de låten med orden ”This morning glows for us.” 

På titellåten gästar Sara Parkman med fint fiolspel. Det är i det stillsamma albumet blir mest gripande, det är där det kommer till sin fulla rätt, men samtidigt uppskattar jag inledande Cold där känslan är arg och rå och beskrivningen av ett liv som inte är för alla är träffande. Låten är som ett vackert vårskrik. 

Överlag är det ett mycket starkt tredje album från Vilma. Det är ofta gripande och samtidigt råare än föregångaren. Det är samtidigt en fin beskrivning av hur mångbottnat livet och att vara människa är. Förra albumet kanske hade kanske högre toppar, men detta är ett mer jämnt album och som visar på nya sidor av Vilma. Vibrerande vackert. Jag hoppas hela världen spetsar öronen.

Lyssna här nedan!