tisdag 7 februari 2023

Musikminne från The Vapour Veils


Stockholmskvartetten The Vapour Veils släppte i slutet av januari singeln The night som är hämtad från EP:n
The dying dandy som släpps i mitten på mars. Kvartetten, som består av Magnus Haderborg, Carl Efvergren, Andreas Liljefors och Totte Åberg, släppte debutalbumet The last hurrah förra året och det finns en längtan i texterna och melodierna som gitarrerna driver på. Det är både vackert och dansant och I am human and I need to be loved var en av förra årets bästa låtar. Den 12 februari spelar bandet tillsammans med Krake på Reimersholme Hotel i Stockholm, missa inte det! Idag gästar bandet bloggen för att dela med sig ett minne från bandets första rep som ledde till ett besök på akuten... 

The Vapour Veils som band har bara existerat i ca. ett och ett halvt år och våra gemensamma minnen begränsar sig hittills mest till äventyrliga eskapader i natten och långa, svettiga rep med tillhörande mysiga candle light dinners på pizzeria Korall i Stockholmsförorten Sätra. 

Vi brukar skippa de där två timmars-repen en, två gånger i veckan efter jobbet/studierna och genomför riktiga långkörare på helger istället. Vi brukar mötas upp i lokalen när vi vaknat till liv och kör på till omkring 15-16 innan vi intar en stadig frukost/lunch/middag på Korallen i Sätra. 

Pizzeria Korall är den där sortens kvarterskrog där inredningen senast byttes ut i ungefär samma veva som Håkan Hellström klippte av sig sin hästsvans till förmån för den där boy band-pagen som han höll på med under ett par år i slutet av 1990-talet. Klientelet har hängt där längre än så och består uteslutande av lokala förmågor som sitter och hänger över sina rullatorer utanför entrén fem minuter innan öppning, sju dagar i veckan, redo att inta sina stammis-platser. 

Där, i skenet från ett ensamt värmeljus i botten av ett solkigt glas som mellan varven troligtvis även tjänstgör som askkopp på uteserveringen samt till att servera jordnötter i utan att passera en diskborste där emellan, försöker vi parera de kantstötta ölglasen från att skära upp våra läppar medan vi smider planer för återstoden av kvällen. Mätta och belåtna återvänder vi sedan till lokalen för ytterligare några timmars repande tills avsaknaden av fingeravtryck är total och vi tyngda av våra instrument har intagit en kroppshållning som får ostbågar att se löjligt raka ut. 

I vilket fall som helst, ett gemensamt minne kopplat till musik som vi har utspelade sig just en sådan helg. Det är också vårt allra första minne som band; från vårt första rep närmare bestämt, som också var nära att bli vårt sista. 

Även om vi har känt varandra i några år så har vi aldrig spelat tillsammans i ett band förut. Kemin infann sig ganska snabbt och vi repade in ett par låtar innan stämningen blev riktigt elektrisk! 

Lukten av bränt kött spred sig i lokalen medan bandets låtskrivare, sångaren/gitarristen Magnus, stod fastnaglad likt en annan Star Wars-karaktär som drabbats av kejsarens vrede vid en gammal gitarrförstärkare som uppenbarligen inte fungerade riktigt som den skulle. Elchocks-behandlingen ledde till att Magnus hamnade på akuten men överlevde utan några större men. Inga synbara i alla fall.

Man skulle kunna säga att det slog gnistor om oss redan från början.

/ The Vapour Veils 

Lyssna på The night här nedan!