söndag 23 oktober 2022

Musikminne från Josefin Berger


Josefin Bergers album A new dawn (Where I can blossom) släpptes i augusti. Vi bjuds på både electropop och en meditativ och sagolik stämning. Hon sjunger om Ronjas födelse och har en röst som på många sätt förtrollar. 2020 släppte hon en egen tolkning av Vargasången från just Ronja och den låter minst lika magiskt. Josefin bjuder på tonsatta dagdrömmar, en nystart och något som läker. Idag gästar hon bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

I somras (augusti 2022) hade jag min första konsert med mitt mer elektroniska sound på Medeltidsveckan på Gotland. Kanske lite otippat att det skulle bli just där men de hade tema fantasy i år, och jag skriver ju fantasytexter till mina låtar. 

Jag åkte dit helt själv och det var första gången jag reste ensam. Jag var mest nervös för två saker: att tekniken inte skulle fungera, eller att jag skulle få migrän. Jag hade testat min nya setup för att spela elektronisk musik live en gång tidigare i radio, men då var det bara en låt och vi hade soundcheck dagen innan, så om något inte fungerade så skulle det finnas tid att ordna det. 

Nu skulle jag spela två gånger, den första gången visserligen bara två låtar men för 3000 personer – och utan något soundcheck alls. Jag tänkte att jag får väl sjunga a capella om tekniken inte fungerar. Men det gick bra, som tur var. Andra gången jag spelade på Medeltidsveckan var det dags för min riktiga konsert på 50 minuter. Det var tänkt att det skulle finnas tid för soundcheck och iordningställande en timme före spelningen, men bandet före mig drog över femton minuter. 

När jag satt och väntade utanför ruinen där jag skulle spela så kom det fram tre barn. De undrade om jag hette Josefin Berger, och jag sa ja. Den ena av dem sa att hon som var yngst hade sett min orchvideo och skulle vilja ha min autograf. Det fick hon såklart. Jag tyckte det var väldigt gulligt. Första gången någon ber om min autograf när jag bara sitter och väntar någonstans. 

När jag kom in för att spela frågade ljudteknikern hur lång tid jag brukade behöva för att ställa iordning mina saker och jag svarade att jag vet inte riktigt, för det här är första gången jag kör elektroniskt på det här viset. Han undrade senare om jag brukade ha den volymen ut som jag hade nu, och jag sa ja av bara farten, men det visste jag ju inte heller egentligen. Men hur som, så gick allt bra, jag hade kul under konserten och efteråt kände jag mig sugen på att uppträda mer. 

Varför jag hade varit nervös över migränen var för att jag hade haft mer migrän än vanligt i maj och juni, och jag kunde inte längre förlita mig på min min migränmedicin då den bara fungerade kort och sedan istället hade börjat ge mig mer återkommande migrän. 

Halva veckan bodde jag på vandrarhem. Det fanns dåligt med mörkläggning till fönstren så jag vaknade klockan sex på morgonen (somnade runt ett-två) första morgonen. Eftersom för lite sömn kan utlösa migrän så virade jag mitt tält som jag skulle använda senare under veckan runt våningssängen, och då blev det mörkt. Jag gick bland annat även långa sträckor varje dag vilket också förmodligen var bra. Jag fick inga anfall på hela veckan och kunde njuta av hela upplevelsen av att vara där vilket jag är väldigt tacksam för. Det blev en fin vecka med många härliga minnen.

Det enda missödet under veckan var att min mobil plötsligt inte kunde laddas. Jag var helt beroende av min mobil för att hitta tider till bussar och schema för vad som hände på festivalen. Och inte minst för att hitta i Visby. Jag har världens sämsta lokalsinne och behövde förlita mig helt på Google maps för att hitta till campingen där jag bodde andra delen av veckan. Men det ordnade sig som tur var när jag köpte en ny mobilladdare. 

På färjan hem träffade jag på en kille och det visade sig att han också gjorde musik och vi började prata om musikproduktion. Det kändes fint att kunna diskutera det med en främling eftersom jag för två år sedan i stort sett inte kunde något om ämnet. Jag har skrivit egna låtar sedan tonåren, men att spela in och producera är ju något annat. Jag studerar just nu Musikproduktionsprogrammet på Musikhögskolan Ingesund, och det kändes som ett kvitto på att jag faktiskt lärt mig en del. Med det sagt så har jag väldigt mycket mer att lära – och att producera är väl inte något man egentligen någonsin blir fullärd kring. Som så mycket när man gläntar på locket är det en hel värld.

/ Josefin Berger 

Lyssna på A new dawn (Where I can blossom) här nedan!