torsdag 14 juli 2022

Musikminne från Linnéa Englund


Linnéa Englund från Hofors har släppt ett antal covers på Ted Gärdestads låtar, bland annat på den fantastiskt fina Ge en sol. Linnea fick i tonåren reda på att hon har diagnoserna Bipolär sjukdom och Aspergers syndrom och har med tiden försökt hitta verktyg för att leva ett så bra liv som möjligt. Ett av verktygen har varit och är musiken. Nu är hon signad på CRS Records och håller på att spela in eget material i detta nu. Idag gästar hon bloggen för att berätta ett musikminne!

Jag lämnade hemorten Hofors för studier på musikutbildningen Brunnsvik Creative Music i Borlänge under hela 3 år. Där fick jag efter många år av kamp med psykisk ohälsa förverkliga drömmar som jag sedan länge haft. Nämligen att få tolka låtar ur Ted Gärdestads älskade låtskatt. Redan som litet barn spelades Teds musik varm i hemmet och den musiken har kommit att betyda mycket för mig genom livet.

Men så i tonåren fick jag diagnoserna Bipolär sjukdom samt Aspergers syndrom. Det var något som för vände upp och ner på hela tillvaron för mig. Jag kände att det här ville jag inte ta till mig och tyckte det var väldigt jobbigt, men med åren har jag insett att det är så här mitt liv ser ut och då måste jag lära mig att hitta verktyg så att jag kan leva ett så bra liv som möjligt.

Så när drömmen äntligen blev sann och jag kom in på musikutbildningen i Borlänge hösten 2018 så hände en hel del. Jag spelade in tolkningar av Teds låtar Ge en sol och Låt kärleken slå rot som jag sedan släppte i juni 2019 på Spotify och ett flertal andra streamingtjänster. Under hösten 2020 började arbetet med att tolka en ny låt av Ted, nämligen Angela. 

I April 2021 blev jag signad av skivbolaget CRS Records i Hedemora. Ännu en dröm som jag haft sen länge blev sann. När Stefan Bergfeldt, skivbolagets chef, signade mig blev jag så glad. Vi har en väldigt fin kontakt och han bryr sig om mig. Han kommer alltid med bra tips och idéer och jag ser att jag kan få den hjälp och push som jag behöver. 

Via det nya skivbolaget släppte jag tolkningen Angela i juni förra året. Jag var med i ett flertal lokala tidningar och radiostationer i Gästrikland och Dalarna och andra beskriver mig som väldigt driven. Vill jag uppnå något så ger jag inte upp i första taget.

Nu är jag aktuell med eget material där jag helt bytt genre. Det är mer dansband och raggarmusik nu som ni har att vänta er från mig och det är också sån musik jag lyssnar mycket på själv, skulle jag säga. Just nu spelas instrument in till de två nya låtarna och jag ska snart spela in sången. Så inom en snar framtid tänker jag att jag ska kunna släppa de nya låtarna. 

Ge aldrig upp dina drömmar, för se på mig! Jag är en tjej på nu 31 år som haft många kämpiga år bakom mig och här står jag idag med skivkontrakt, singlar och ny musik på gång.  Jag hoppas att ni gillade att läsa om mig och min livsberättelse. Varma kramar!

/ Linnéa Englund 

Lyssna på Linnéas tolkning av Angela här nedan!