fredag 17 juni 2022

Anna Grelle - Emotional Storms


”Without my dear demons my mind creates new ones, keeping them there as pets, they thrive in my darkness, as they whisper their bittersweet threats”, sjunger Anna Grelle i Dirt in the gold, en av de starkaste låtarna på Annas debutalbum
Emotional Storms. Det är en del självtvivel på albumet och andra känslor som går igenom, som blir till historier istället för att bara fastna som tilltrasslade nystan i huvudet. Jag tycker Dirt in the gold definierar albumet på ett bra sätt. Den och Bully in your head är de låtarna som gör att det här albumet går från att vara väldigt bra till att bli ett av årets bästa släpp hittills. 

Här finns en mystik som lockar och en röst som får en att bli kvar. Annas folkpop är mestadels piano-driven men får även sällskap av stråkar och trummor. Ibland påminner det om Aurora och Bully in your head är som ett syskon till refrängerna i Kents Vals för satan (din vän pessimisten) och The Nationals Conversation 16. Det är samma styrka som kommer fram och rör om. Men det Anna gör är samtidigt något eget och det lyfts fram enormt av hennes röst som verkligen kan bära på många känslor samtidigt utan att brista. 

Anna har valt att samarbeta med mestadels kvinnliga musiker på albumet. Hon skriver på sin hemsida att många positioner i musikbranschen fortfarande är mansdominerade och detta är något Anna själv vill ändra på. Hon brinner även för att lyfta mental hälsa, även inom musiken, för allt är inte problemfritt och lustfyllt hela tiden. 

Jag tycker att det är viktiga saker Anna tar upp och hon har verkligen gjort ett av årets hittills starkaste album. Jag delar själv många av de känslor som Anna tonsätter och jag berörs av hur hon sätter ord på dem.

Lyssna här nedan!