fredag 1 april 2022

Musikminne från Anna Grelle


Anna Grelle har idag släppt singeln Crossroad. Låten är en ballad som känns både mysig och storslagen på samma gång. Anna har tidigare i år släppt singlarna I wish I were och Young hearts. Hon ska släppa två singlar till innan juni i år då debutalbumet släpps. Jag gillar Annas folkpop som går genom samma ådra som Aurora och det är lätt att bli betagen av Annas röst. Idag gästar hon bloggen för att berätta om ett musikminne!

Året var 2013 och jag gick mitt sista år på Bolandgymnasiet i Uppsala. Skolan satte upp en musikal på Reginateatern varje år och just det här året var det Hairspray som gällde. Jag spelade Velma von Tussle, den elaka TV-producenten som är en av “de onda” i berättelsen. Jag hade inte fått rollen som jag helst ville ha, nämligen huvudrollen Tracy Turnblad, men jag fann mig snabbt i att spela den bitchiga Velma. Det var förvånansvärt kul att få spänna blicken i stackars Tracy och ropa att hon inte hör hemma! 

I logen var det varmt och kvavt. Det luktade smink, svett och hårspray och man kunde nästan ta på spänningen som låg i luften. Några läste mumlande igenom sina repliker en sista gång, andra sprang på toa stup i kvarten. Många av oss skulle snart ta studenten, därför blandades nervositeten med en tung panik över framtidens ovisshet. Några gick musiklinjen som jag, andra läste teater eller dans. I klassrummen var vi inte nödvändigtvis vänner, men i det här ögonblicket var vi en enda grupp med ett gemensamt mål: att leverera en fantastisk föreställning. 

Mitt starkaste musikminne kommer faktiskt inte från själva föreställningen. Jag minns knappt vilka låtar vi sjöng. Jag minns inga repliker eller danssteg. Jag minns inte heller hur många personer som satt i publiken varje kväll. Det jag minns är känslan av att stå där bakom scenen och höra publiken strömma in i salen, samtidigt som orkestern spelade I'm So Excited av The Pointed Sisters. Det var samma låt varje kväll och låttexten passade bra ihop med det vi alla kände just då: 

"I'm so excited 
I just can't hide it 
I'm about to lose control and I think I like it"

Vi utbytte blickar för att söka stöd i varandra och insåg att vi kände samma sak. Jag sjöng med i låten för full hals, fullständigt livrädd men samtidigt ivrig över att snart få gå upp på scenen inför en jublande folkmassa. 

När jag hör ”I'm So Excited” idag är det som om jag är tillbaka i det där trånga utrymmet bakom scenen i Reginateatern. Jag känner värmen och sminklukten och fylls av samma elektriska nervositet. Den känslan glömmer jag aldrig.

/ Anna Grelle 

Lyssna på singeln här nedan!