onsdag 23 mars 2022

Krymplings - Foliehatt


Jag lyssnade mycket på svensk punk när jag växte upp. Band som Strebers, Charta 77 och Asta Kask gjorde småstadstristessen lite lättare att uthärda. Krymplings var ett band som debuterade 1994 med ett självbetitlade album. Bandet bestod av medlemmar från Dia Psalma, De Lyckliga Kompisarna, Charta 77, Köttgrottorna och Coca Carola. En supergrupp, helt enkelt. Bandet släppte sedan två singlar 2014 och sedermera ett album 2017. 

Krymplings är ett band där jag föredrar de låtar som drar mer åt det allvarliga hållet istället för åt det skämtsamma. Jag vill ha en slav är exempelvis lysande samhällskritik. Dunken är möjligtvis rolig att sjunga med till, och jag förstår att det blev en hit, men det är inte riktigt min stil. Karlavagnen är en av svensk punks finaste ballader och jag är glad att det var just Ulke som fick sjunga den. Hans röst är som klippt och skuren för just den låten. 

Andra albumet innehöll starka låtar som Linas skog, Vill inte vara ensam mer och KSMB-covern Sex Noll Två. På många sätt var andra albumet faktiskt bättre ur den aspekten, då allvaret fick ta en större plats med ämnen som miljöförstöring och ensamhet. Vi bjöds också på ett lite råare sound. 

Nu är Krymplings tillbaka med singeln Foliehatt och i en värld som tycks bestå av allt mer fake news och konspirationsteorier så är det utan tvekan ett viktigt ämne som bandet tar upp i låten. De sjunger om bland annat vaccin och att i foliehatten ”är månen av ost och jorden är platt”. Jag önskar verkligen att människor läste mer än rubrikerna till artiklar, vilket å andra sidan är svårt då många artiklar göms bakom betalväggar. Det är inte enkelt. Men vad som borde vara enkelt är att inte sprida en massa saker som man inte har belägg för. Så tänker jag. 

Musikaliskt så känner man igen Krymplings i Foliehatt och jag hoppas det blir mer musik snart från bandet. En punkrökare som fångar upp tecken i tiden.

Lyssna på Foliehatt här nedan!