söndag 6 mars 2022

Ida Gratte - Visor inga ord


Ett av förra årets bästa album, Visor inga ord av Ida Gratte, skrev jag kort om när Ida gästade bloggen för att berätta om ett musikminne. Nu har albumet släppts med en bonuslåt som heter Lyckligt slut. Ida skriver inte bara vackert och nära hjärtat om kärlek och relationer utan hon har också länge stått upp för feminism och mänskliga rättigheter och under namnet Miss Sister blev hon uppmärksammad för låten Fucked up world som behandlade sexuella trakasserier och att många tjejer tvingas utstå att killar tafsar på dem bland annat när de är ute på krogen. Ida har också startat musiknätverket Sisterhood Studio - där tanken är att man ska kunna ordna bland annat spelningar ihop och göra det lättare att hitta kvinnliga musiker att samarbeta med. Det är viktigt i en bransch som på många sätt är mansdominerad. 

Albumet Visor inga ord är ett av de finaste albumen på svenska på länge och den nya låten Lyckligt slut kompletterar albumet på ett fint sätt och blir ett slags svar på låten Kommer vi få ett lyckligt slut? Det är musik som är mångbottnad på alla plan - om inte fler. Texter som både söker, utforskar och hittar fram. Även om mycket gör ont så finns det samtidigt ett hopp som växer fram där bland det jobbiga. Det som just Lyckligt slut också lyfter fram är Idas röst som blir än mer tydlig när musiken är akustisk. Ibland behövs bara en röst och när den blir som ett extra instrument så blir det fantastiskt. Det är bara att blunda och känna. 

Ida spelade live igår i Stockholm och jag önskar att jag hade stått där någonstans i publiken och fått sjunga med i den fantastiska titellåten Visor inga ord. Det finns så mycket att älska med det här albumet. Ett genuint mästerverk.

Lyssna på albumet här nedan!