måndag 7 februari 2022

Musikminne från Agnes Matsdotter


Mångsysslaren Agnes Matsdotter från Linköping släppte nyligen den finfina singeln Spritdränkta och det finns ett antal anledningar till att lokalpressen kallar henne för "Linköpings nästa kulturprofil". Hennes pop med RNB-influenser är fantastisk på så många plan. Idag gästar Agnes för att berätta om ett musikminne! 

Mitt bästa musikminne är från en gammal Volvo kombi på en sen väg någonstans mellan Sveg och Hede. Snöflingorna rusar mot vindrutan, upplysta av V70ns helljus, långsamt täckande vägen allt mer. En onsdag i februari är det inte många som kör här. Sista året innan mamma och pappa säljer den lilla fjällstugan. Furupalatset inrett i i gröna vävtapeter med rosa rosenbroderier, paneler i samma blanka träslag som golvet som alltid är iskallt när man kommer dit men som sakta värms av de tickande elementen, raggsocksklädda fötter och en vedeldad kamin. 

Det här är första året jag gör den här resan utan mamma och pappa. En gammal aux-sladd som kräver den rätta vinkeln för att funka sitter i min telefon och genom högtalarna strömmar Amanda Bergmans take på Ted Ströms Vintersaga. Det har varit en lång resa, längre än en rimlig arbetsdag, och snart är vi framme. ”Gränsstation i torneo, en gumma på en spark” målar Bergman mot en mörk och avskalad produktion. Hon sjunger om det svenska, karga, vemodiga. Om vemodet som rullar in som en isande vind från havet, och något stormar i mig med men det är inte vemod. 

Den som sitter bredvid mig, vid ratten, har jag kysst men ingen vet om det utom vi. Och nu är vi bara en timme från den långa promenaden upp för berget, dit en inte kan köra bilen, till huset där jag som liten trodde på tomten och fick värma fötterna på pappas mage. Man kan se de norska fjällen från fönstren, men det kommer vi inte göra förrän imorgon när solen går upp över skägglav och talgbollar. 

Befinner du dig någonsin i framsätet på en bil när snön skjuter som väjande skott mot rutan ur mörkret, lova mig att lyssna på ”Vintersaga”. Ingen låt har någonsin varit mer rätt för någonting. 

/ Agnes Matsdotter 

Lyssna på Spritdränkta här nedan!