lördag 5 februari 2022

Musikminne från Takers


Stockholmsbandet Takers har länge spelat covers på äldre soul och blueslåtar men förra året var det äntligen dags för eget material. Den finfina singeln Soul on fire var början på något nytt. Låten är en av sex låtar som finns med på debut-EP:n Day By Day som släpptes igår. Idag gästar de bloggen för att berätta om ett musikminne!

Hela grejen med att spela live är bland det roligaste vi vet, att köra en go roadtrip, att hänga innan och efter spelning, men framför allt att spela ihop. Vi har märkt att vi förhöjer varandra på ett rätt spännande sätt på scen, alla spelar bättre för att de andra är med. Nedan kommer en liten anekdot från sommaren 2019 när vi gigade i Malmö.  

Vi har tagit en roadtrip ner från Stockholm. I Niklas lilla bil sitter vi ihoptryckta med ett Nord i knät i baksätet. Vi är taggade och har sett fram emot att spela och hänga ihop för första gången på ett rätt bra tag. Vi har blivit bokade på den bästa tiden i Bluestältet på Malmöfestivalen och vi vet att kvällen kommer bli riktigt trevlig. Vi kommer ge allt på scen och är redo att spela ut då vi repat under stora delar av sommaren och har till och med lite egenskrivet material för första gången, som vi är taggade att prova vingarna med. När vi kommer fram blir vi mötta av ett otroligt trevligt gäng som håller i evenemangen i Bluestältet, en förening med medlemmar från Sverige och Danmark som lever för bluesen. Vi får en liten loge och börjar göra oss iordning. Sedan får vi käk och när vi sitter och äter kommer en man fram till oss, han presenterar sig som någon slags chef över stället och ber att få prata med någon av oss för att snacka om gaget. 

Sofia som är vår uppstyrda grymma leadsångare följer med, samtidigt som vi andra sitter kvar och fortsätter äta och dricka vår öl. Efter ca 10 minuter kommer Sofia tillbaka och vi ser på en gång att något har hänt. Hon sätter sig ner och återberättar samtalet med den ansvariga personen. “Jag kom in till hans kontor och vi satte oss ner. Han snackade lite om evenemangets historia och sådär. Sedan så pratade vi om gaget vi kommer överens om. …. efter det frågade han mig: Vill du köra kvitt eller dubbelt på gaget? Och sedan tog han fram ett mynt." 

Vi andra blir tysta och tittar på henne med spänning. Va? Hade hon seriöst fått en 50/50 chans att dubblera gaget? Eller förlora allt. “Är du seriös? Vad gjorde du? Vad hände?” frågar vår basist. 

“Nä, jag vågade inte chansa, inte utan att fråga er iallafall. Så vi får det bestämda gaget. Han verkade dock seriös? Det var verkligen inte ett skämt.” Svarar Sofia. 

Spelningen gick super, publiken var jättetaggad och vi var on fire. Efteråt var alla som jobbade där i extas och ville ha tillbaka oss nästa år till varje pris. Uruppförandet av de egenskrivna låtarna fick grymma reaktioner och alla frågade om det gick att lyssna på någonstans. Svaret då var nej. Svaret nu är ja. Allt finns på vår EP Day By Day som släpptes den 4:e Februari! 

På grund av pandemin har vi inte haft möjlighet att spela på evenemanget igen, men nästa gång de kör igen är vi redan bokade. Och nästa gång satsar vi allt på kvitt eller dubbelt.

/ Takers 

Lyssna på Day By Day här nedan!