fredag 5 november 2021

"Du behöver inte alltid vara duktig och prestera bra, och särskilt inte när du är i sorg"


Borlänge-artisten Nelly Malou släpper idag sin debut-EP I Like You Better In White. En EP med fem låtar som berör in till huden. Det är mörkt, men samtidigt innerligt, varmt, vackert. Idag, i en längre intervju, berättar Nelly om vad som får henne att känna sig levande, om hennes bästa tips för att komma över någon och om hennes vänskap med artisten Valentina Orioli. 

Hur skulle du beskriva dig själv? 
- Jag tycker det här är den svåraste frågan att svara på. Jag är så många saker, och förändras ständigt. Tycker generellt att man är lite olika personligheter med olika människor, och sen en annan när man är ensam. Kanske nästan är lättare att beskriva sig själv som en färg. I så fall är jag grön. En blandning mellan gul och blå. Gul som i sprudlande glad och blå som i väldigt melankolisk. 

Hur reflekteras din personlighet i din musik? 
- Många skulle nog tycka att min musik inte går ihop med min personlighet, eftersom jag utåt kan uppfattas som väldigt skämtsam, glad och social. Medans min musik är mörk, rå och drömmig. Jag skulle säga att den personen jag är när jag är ensam i mina djupaste tankar reflekteras i min musik. Min musik har alltid fungerat som en ventil för allt jobbigt som händer i livet. Så det är den delen av min personlighet som speglas. 

På EP:n fastnade jag mycket för Déjà Vu. Berätta mer om den! 
- Vad roligt att du fastnade för just den! Det är nämligen min personliga favorit och för mig, det viktigaste spåret på EP:n. Jag skrev den låten några månader efter att jag hade blivit dumpad. Det var ett väldigt dåligt och chockartat break-up och jag kände att jag hade en massa saker jag hade behövt få sagt. Så jag gjorde det genom Déjà Vu, och illustrerade en person som ringer till någons telefonsvarare och pratar in en massa meddelanden. För mig har den låten varit en viktig del i att få ta tillbaka makt och egenvärde. 

Första låten på EP:n heter Alive. Vad får dig att känna dig extra levande? 
- Jag känner mig definitivt mest levande i varmt väder med människor jag älskar runt mig. 

Du bor i Borlänge. Det är en stad som benämnts som Sveriges fulaste i en omröstning. Vad skulle du vilja lyfta fram för vackert med staden? 
- Haha ja, precis. Nu kommer alla Borlänge-bor bli besvikna på mig, men jag tycker också att Borlänge är en väldigt ful stad. Jag planerar att flytta därifrån. Men med det sagt så finns det faktiskt några guldkorn! Mina favoritställen i Borlänge är Hermans Café, relax-avdelningen på äventyrsbadet Aqua Nova och den godaste sushin jag ätit i hela mitt liv på Dala Sushi i Kvarnsveden. Ett måste att besöka om en har vägarna förbi Borlänge! 

Du bor tillsammans med Valentina Orioli som också är artist. Hur har hon påverkat dig som artist? 
- Jag tror absolut vi har påverkat varandra mer än vad vi tänker att vi har. Vi sitter i varsitt sovrum med varsin hemmastudio och ropar ofta in varandra för att rådfråga och kontroll-lyssna olika saker vi skapat. Hon kan ge mig väldigt bra idéer när det kommer till lead sång. Hon är väldigt duktig på melodier och har mycket bättre koll än mig på populärmusiken just nu. Utöver själva skapandet har hon påverkat mitt självförtroende som artist jättemycket, genom pepp och hejarop! Hon har fått mig att våga ta mer plats och tro på mig själv mer. 

Hur lärde ni känna varandra? 
- Vi lärde känna varandra genom att vi jobbade på samma jobb, i en restaurang i Borlänge. Efter vårt första arbetspass tillsammans hade vi redan pratat personligt och upptäckt att vi båda gjorde musik. Då bestämde vi oss för att gå på en kompis-dejt. Ca. ett halvår senare flyttade hon in hos mig och nu har vi bott ihop i över tre år! 

Singeln One Second behandlar en komplicerad kärleksrelation. Vad är ditt bästa tips för att komma över någon? 
- Mina bästa tips är: Bryt kontakten med personen helt, i alla fall till att börja med. Det är svårt att komma över någon som gör sig påmind hela tiden genom sociala medier osv. 

- Distrahera dig själv och dina tankar på valfritt sätt i början. Jag gick under jorden i 3 veckor och det enda jag klarade av att göra under den tiden var att spela Stardew Valley och lyssna på podcasts. 

- Ta en promenad om dagen i dagsljus. Frisk luft hjälper faktiskt. Omge dig med människor du älskar och litar på. Som låter dig älta tills du är klar. 

-  Basic, men drick vatten och ät mat. Ger man inte sin kropp förutsättningar för att fungera så är det omöjligt för psyket att kunna fungera. Låt dig själv fucka upp lite. Du behöver inte alltid vara duktig och prestera bra, och särskilt inte när du är i sorg. Sätt ett datum, och fram till det datumet behöver du bara göra dom absolut nödvändigaste sysslorna. Låt det ta sin tid. Varje dag du klarar är en seger. För varje dag som går så kommer du ett steg närmare att läka. 

Behöver du något särskilt omkring dig för att kunna skriva? 
- Jag behöver vara ensam. Behöver också Sveriges dåliga väder, haha! Har tex. svårt att skriva på sommaren för att jag generellt mår bättre då och vill umgås med vänner istället. 

Hur har arbetet med själva EP:n flutit på? 
- Det har varit väldigt upp och ner. Den här EP:n har varit som ett hjälpmedel för mig att kunna läka efter ett tufft break-up, så det har varit viktigt att låta det ta sin tid och inte pressa fram något. Har tillåtit mig själv att skriva när det känts rätt och inte för att jag måste. Vissa låtar har flugit ur mig på en kväll medan andra tagit längre tid. Jag hade tex. väldigt stora problem med att lyckas spela in sången till How will anyone ever know?. Den låten är så personlig och jobbig för mig att jag knappt klarade av att sjunga in den. 

- Den tagningen som är med på EP:n avbröts faktiskt av att jag fick lov att ringa en ambulans. Jag trodde att jag hade fått en hjärtinfarkt, men det visade sig vara ångest. Kan skratta åt det nu i efterhand, men jag skämdes ganska mycket när ambulanspersonalen frågade vad jag hade gjort när bröstsmärtorna började, och jag var tvungen att säga att jag spelade in sång till en låt som berör mig väldigt mycket, haha! 


Minns du det första albumet du föll för och gillar du det fortfarande? 
- Det första albumet jag kan minnas att jag föll för var Undiscovered med James Morrison. Jag köpte cd:n helt random på en flygplats i England utan att veta vem han var eller vad han gjorde för musik. Och jag älskade det! Tycker fortfarande om det men det var längesen jag hörde det nu. 

Nämn en låt du önskar att du själv hade skrivit! 
- Dark Matter - Emilie Nicolas. 

Om du skulle beskriva en drömfestival, hur skulle den se ut? Vilka skulle få spela? 
- På min drömfestival skulle såklart mina favoritartister spela. Emilie Nicolas, James Blake, Highasakite, Susanne Sundfør, Asgeir och Billie Eilish bl.a. Även jag och mina talangfulla vänner Cebratrack, TARISH, Valentina Orioli och Killer Cashew m.fl. skulle få spela på en scen. Utöver det skulle festivalen vara helt vegetarisk med matstånd från alla världens hörn. Det skulle även finnas dansgolv och andra roliga aktiviteter på plats! Tex. gigantiska hoppborgar och bodyflight. (Ja, jag är ett barn innerst inne) 

Om det var möjligt, vilken tidpunkt i historien hade du velat besöka och vad hade du velat förändra där och då? 
- Jag hade definitivt velat kriga för kvinnors rätt och mot rasism tidigare än vad som gjorts i historien. Men jag har ingen specifik tidpunkt jag hade velat besöka. Det hade känts viktigt att göra vissa förändringar tidigare, men hade jag fått välja hade jag ändå velat stanna kvar i nutid faktiskt. 

Finns det fler uttryckssätt du vill utforska? 
- Jag tycker foto och film är väldigt roligt, men är inte särskilt duktig på det än. Gjorde min egna musikvideo till One Second’och skulle absolut vilja göra fler videos. 

Vilket är det bästa rådet du har fått i ditt liv? 
- Oj, har fått många bra råd för har så kloka vänner och familj. Kan inte komma på ett specifikt just nu, men mitt favoritcitat är ”Worrying means you suffer twice”. 

Vad stör du dig mest på i flödet på sociala medier och vad vill du fylla flödet med istället?
- Jag blir absolut mest störd av utseendehetsen och av allas ”perfekta” liv och flöden. Skulle vilja fylla det med mer skavanker, konst och musik. Jag brukar faktiskt justera mina flöden då och då, när jag märker att jag påverkas negativt av något jag följer. 

Har du något favoritklipp på Youtube som du återkommer till gång på gång? 
- Ja, faktiskt! Är du på efterfest med mig kan du räkna med att detta klipp dras igång: https://www.youtube.com/watch?v=ELKbtFljucQ&ab_channel=PaoloNutini 

Till sist, vad ger dig den största musikaliska kicken? 
- Det är definitivt sång. När en melodi verkligen berör eller när en hel kör sjunger oförutsägbara stämmor.

Lyssna på Nellys EP här nedan!