fredag 10 september 2021

Musikminne från Linnea Jansson


Idag släpper Linnea Jansson sin debut-EP. EP:n som fått namnet Molkom 1943 innehåller låtar som skrivits utifrån Linneas mormors uppsatsbok skriven 1943 på just Molkoms Folkhögskola. Det är en EP som berör på djupet. På alla sätt. Idag, dagen till ära, så gästar Linnea bloggen för att berätta om ett musikminne!

Vi skulle på Norge-turné jag med mitt jazzpopband Birds of Speech, för att spela på några festivaler och på klubbar. Vi började med att hyra en bil i Trondheim på rent a wreck och bil-uthyraren hade bett oss ta med egna filtar för att sätena var så oljiga. Vi möttes av en riktig skrothög till minibuss, men den skulle ta oss till första spelstället, Todalsfestivalen i Aure. Vi reste genom ett landskap som var som musik för ögonen, ett sagan om ringen-landskap och vi blev helt förtrollade. Väl på plats fick vi reda på att vi skulle spela på ett skär, festival-bokaren pekade ut i vattnet, ”där ute” där var en liten ö, han berättade att vattnet kommer att stiga under konserten så att publiken som sitter i båtar kommer att komma närmare och närmare er. Nästa kväll satt det människor i fiskebåtar och vinden var vår förstärkare. Skäret krympte och krympte och till sist var det inget kvar av vår spelscen. 

Senare skulle jag lära känna mitt nya favoritband, Ella Guru. Ett krautband från Trondheim och Aure som spelade ettrig, flummig och jävlar anamma-rock. Medlemmarna i bandet såg så helt bekymmerslösa ut, fattade inte om det var menat eller om det var en del av deras spelstil. Sångaren däremot, stod för alla uttryck och hoppade bland annat upp på bjälkarna i ladan de spelade i och hoppade ner med mikrofonen i munnen. Jag fick min första riktigt sceniska knock out och förstod att allt kan hända på scen, speciellt i Norge. Kvällen avslutades med ett jam i nedre delen av ladan och jag minns än idag disco-lampans sken mot saxofonens guld, i bakgrunden skräniga sångröster och himlens ljus.

/ Linnea Jansson

Lyssna på Linneas EP här nedan!