onsdag 8 september 2021

Musikminne från Irina Röjås


Irina Röjås släppte singeln Kvinna för en dryg vecka sedan. Både soundet och texten andas frihet - frihet från begränsningar som stänger in någon i förlegade normer. En vacker folklåt där både Irinas röst och fiolen förtrollar. Idag gästar Irina bloggen för att berätta om ett musikminne!

Musikupplevelsen som kom till mig direkt när jag blev tillfrågad att skriva denna text utspelade sig under mina tonår. På den tiden spelade jag bland annat trummor i ett rockband tillsammans med ett par andra tonårskompisar och vi hade skrivit våra första två låtar. Vi befann oss i en studio i Stockholm för att spela in dessa låtar. Min mosters exman som hade hjälpt oss med studion var med oss en del för att stötta. Vid ett tillfälle, som i en synkroniserad helhet, så ringer han sin bror för att han får känslan av att det skulle passa fint med stråk på en av våra låtar. Brodern är tillgänglig och kommer ner till studion för att lägga stråk. 

Brodern går in i inspelningsrummet och vid första stråktaget på sin elektriska viola så går den här tonen oförutsägbart rakt in i mitt tonårshjärta och skakar om ordentligt. Tårarna forsar oavbrutet och okontrollerat så jag går upp ur källarstudion utanför där tårarna fick fortsätta forsa. (Ja, det var på den tiden då jag brukade gömma mig i allt som kändes). Tonårs-Irina upplevde detta som att hela den här människans genuinitet talade naket och direkt genom violan rakt in i hjärtat och vibrerade om. Jag blev berörd in på djupet på ett sätt som aldrig hade upplevts tidigare. Något inom mig väcktes till liv. 

När tårarna fått flöda, går jag ner igen till studion och får höra alla dessa vackra, starka, nakna toner och tårarna forsar okontrollerat ut igen. I mötet med denna underbara människa blir jag sedan omfamnad i min gråt av en sådan stor och varm kärlek. 

Det är fantastiskt hur talande, direkt, naken, sårbar och rå musik kan vara. Det är som att genom musiken kan alla våra lager och mönster skalas av och vad som får upplevas är människan i sin sårbara, nakna, kraftfulla och sanna essens. Människans vackra hjärta, som får möjlighet att tala till ett annat hjärta i öppenhet. Ibland kan musiken vara den nyckel som öppnar upp till nya dimensioner. Musiken kan vara den som läker och påminner oss om vad som är sant. Den kan reflektera vad som är närvarande inom oss och skapa luft för spänningar att vibrera utåt. Precis som för tonårs-Irina, där vad det än nu var som ville bli uppmärksammat fick en möjlighet att bli sett. 

Denna unika varelse, Örjan Högberg, har sedan fått finnas med genom livet och har fått lägga stråk på flera av mina låtar som finns tillgängliga att lyssna på om en vill. På min senaste singel Kvinna är det värt att nämna att det är en annan strålande varelse, Hanna Jerndal, som har lagt vibrerande stråk som också helt unikt och naket fått beröra hjärtat på djupet. 

/ Med kärlek och ljus, Irina Röjås

Lyssna på Kvinna här nedan!