måndag 27 september 2021

Musikminne från Järncell


Linköpingspunkarna Järncell består av Jösse, Martin, Viktor och David. Tillsammans spelar de en så bra trallpunk som jag inte hört sedan Strebers glansdagar. Nya albumet Är du nöjd nu? släpps i november. I början på september släppte de andra singeln i ordningen från albumet, en cover av Ted Gärdestads Eiffeltornet. Idag gästar bandet, genom Jösse, bloggen för att berätta om ett musikminne; den första spelningen utanför Linköping! 

Fredagen den 6 September 2019: 

Vi var som vanligt på våra jobb när vi får ett mess från Viktor om att Skrammel på grund av sjukdom ställer in en privat spelning i Fagersta tillsammans med Lastkaj 14 och Kardinal Synd. Vi får frågan från Viktor: Ska vi? Svaret var givetvis ja. 

Viktor skickar vår skiva Skymningslandet som vid det tillfället inte ens var mastrad så Thomas och Annie (dom som höll i festen) åtminstone får höra hur vi låter. Ett par timmar senare är det klart att vi ska sätta oss i bilen morgonen därpå och åka till Fagersta för att spela. För vissa av oss var det svårt att sova den natten. 

Spelningen ägde rum efter att alla fått mat och vi öppnade. Vi bestämde tillsammans med ljudteknikern att vi skulle ha något slags intro innan vi drog igång. Vi skulle göra ett tecken när vi kände oss redo så att han då skulle stänga av introt. Just den här kvällen så var Jösse så övertaggad att han missade detaljen med tecknet. Vi stod helt enkelt på scenen och lyssnade på Stjärnornas krig under ca 3 minuter innan första Järncell-låten drog igång. Märkligt som fan så här i efterhand. 


Hur gick spelningen? Jo, den gick bra. Efter ett par låtar stod plötsligt Styparn från Lastkaj 14 mitt framför scenen med en öl i handen. En skön känsla att se en person som själv har spelat punk sen 90-talet stå och digga våran musik. Vi kände att vi levererade och publiken verkade tycka likadant. 

Efter spelningen kom det fram en massa människor och snackade. Det som var lite underligt var att i stort sett ingen pratade med vår trummis David. Förklaringen var rätt enkel. Det berodde helt enkelt på att han inte syntes på scen på grund av all rök från rökmaskinen. 

Lite senare på kvällen när Lastkaj 14 själva spelade började Stryparn helt plötsligt prata om oss. Orden som sades var förbannat fina och vi tar med oss dom än idag. Bättre respons än så kan nog inte ett helt okänt trallpunkband få. 

Efter en djävligt trevlig frukost och gött häng åkte vi hem, släppte första skivan Skymninglandet och började skriva nytt material. 2 år, ett antal spelningar och en pågående pandemi senare släpper vi vår nya skiva Är du nöjd nu? genom Gaphals 19/11-21. Vi är numer förstärkta av Martin Deann på gitarr/kör. Martin är för övrigt Gitarrist och sångare i Skrammel som ställde in.

/ Jösse, Järncell 

Lyssna på Eiffeltornet här nedan!