tisdag 20 april 2021

Robin Velander - Någon slags nåd


Robin Velander släpper nya albumet
Någon slags nåd idag, det tredje i ordningen. Albumet inleds med de två singlarna Släng mig till hajarna och Tarantism. Just Tarantism är något som iakttogs första gången i Italien på 1400-talet och innebar att människor som drabbades av detta först blev melankoliska, men sinnestillståndet ändrades när de hörde musik. Där efter dansade de en speciell dans till de svimmade. Tillståndet sägs ha orsakats av vargspindlar. Enligt folktron i alla fall. 

Det jag slås av först och främst med albumet är Robins känsla för melodier, som både blir en kontrast till de melankoliska texterna och i andra tillfällen följer det melankoliska perfekt. Ett utmärkt exempel på det senare är 5000 timmar, som är en av de bästa låtarna på hela skivan. Låtarna bärs mycket av melodierna. I kombination med Robins poetiska texter så blir det ofta väldigt fint. Det är inte alltid jag förstår texterna, men jag förstår känslan. 

En annan favorit på albumet är Det regnar på vår kärlek. En låt där tempot sänks och bryter av på ett fint sätt. Och när avslutande Järtecken tonar ut så känner jag att Robin, tillsammans med Anna Öberg, gör Sveriges bästa elektroniska musik idag.

Lyssna på albumet här nedan!