onsdag 21 april 2021

Musikminne från Christian Gabel


Christian Gabel (1900, bob hund) släppte förra året två soloalbum, Mikrofilm och Koda. Båda albumen är utmärkta. Ödesmättade och filmiska. Albumen släpptes tätt inpå varandra i november förra året och hör ihop på många sätt. Mestadels är det instrumentalt, men alla sinnen är nästan läskigt närvarande. Idag gästar Christian för att berätta om ett musikminne! 

Mitt musikminne är ett borttappat minne. För många år sen var jag i Barcelona på semester. På ett litet torg utanför ett köpcentrum stod en ensam man och spelade gitarr och sjöng medan folk passerade förbi. Även om jag inte har något emot gatumusikanter brukar jag sällan beröras särskilt mycket av musiken dom spelar, mest kul att dom håller på. Detta var dock annorlunda. 

Den här killen spelade en låt som var helt fantastiskt vacker och han verkade helt uppslukad av att sjunga den, vilket förstärktes av att han såg ut att vara blind. Det lät som texten var på portugisiska men jag vet inte säkert. Fick för mig att detta var någon form av traditionell låt från något land vars musik jag inte var bekant med men det skulle kunna varit en egen komposition också. Den lät i vilket fall helt perfekt. 

Jag hade nyligen skaffat en mobiltelefon som det var möjligt att filma med och fick upp den tillräckligt snabbt för att spela in en del av låten. Jag pratade aldrig med killen och gick därifrån strax därefter. Jag tog fram det där klippet lite då och då efteråt och lyssnade på låten, ångrade att jag inte frågat vad det var och funderade på att spela in en egen version av den. Jag glömde dock bort det och tänkte inte på att jag hade filmen på mobilen när den senare började krångla. Av någon anledning så blev den väldigt lätt överhettad så jag var tvungen att regelbundet lägga den i kylskåpet för att den skulle fungera normalt. Det höll dock inte länge och till slut gav den upp helt. 

Det var först efter det som jag mindes klippet med låten, som jag naturligtvis inte hade sparat någon annanstans. Fortfarande när jag tänker på detta så kan jag nästan minnas hur den där låten gick. Som ett namn man har på tungan men inte riktigt lyckas komma ihåg, hur man än försöker. I mitt huvud är den fortfarande perfekt och jag hoppas på att den nån dag kanske kommer tillbaka. 

 / Christian Gabel

Lyssna på de båda albumen här nedan!