torsdag 27 augusti 2020

Musikminne från Sofia Talvik


Sofia Talvik är aktuell på flera sätt. I våras släppte hon albumet Nattflykt med sidoprojektet Hansan, som hon har tillsammans med David Floer. Nyligen så släppte hon även Paws of a bear - Unplugged, en akustisk version av albumet hon släppte 2019. Idag gästar Sofia bloggen och berättar om ett musikminne, kopplat till Hultsfredsfestivalen! 

Som för de flesta tonåringar på 90-talet var Hultsfredsfestivalen årets höjdpunkt för mig. Jag åkte ett par år som besökare och lyckades sedan på ett bananskal halka in på en möjlighet att jobba där. Tro det eller ej, men i ett par år var jag backstagevakt och kollade armband på alla som gick in på backstage-området. Som musikglad tonåring var det ju extra stort eftersom jag ju då också kunde hänga backstage med alla artister.

Efter att ha gjort det ett par år så kände jag ändå att jag hade upplevt det tillräckligt och svor en ed till mig själv att jag inte skulle återvända förrän det var som artist. Jag hade precis börjat spela och skriva låtar vid 18 års ålder så det hela var fortfarande ganska nytt. Jag hade aldrig trott att det skulle gå så fort, men Hultsfredsfestivalen var en av mina första spelningar. Året var 2002. Andra artister det året var bland annat Suede, Bob Hund och Caesars Palace. Visst hade jag bara ett framträdande på en liten områdesscen, men det var så himla stort för mig. 

Jag hade inte ens gett ut en skiva och hade bara en hemsida där jag postade låtar jag spelat in hemma. En demo jag fått hjälp att spela in hade fått lite radiouppmärksamhet i P3 demo och jag minns att när jag satt där och spelade i solen med en liten men hängiven publik framför mig i gräset var det till och med några som sjöng med i mina låtar. Det var en magisk upplevelse för mig och något jag aldrig kommer att glömma. 

/ Sofia Talvik

Lyssna på Nattflykt och Paws of a bear - Unplugged här nedan!