onsdag 4 september 2019

"Var aldrig någonsin tyst om du har något att säga"

Foto: Pressbild 

Första gången jag hörde talas om Loa Ek från Kungälv var via den Guldbagge-belönade filmen Efterskalv. Just nu är hon aktuell, både i en ny SVT-serie, De Utvalda, där även Felicia Jankell och Amy Deasismont medverkar, och med singeln Fakk dåm! Hennes debutsingel blingBlingBliNGbLINgBLING släpptes tidigare i år, den följdes upp av Chinatown och nu är alltså Fakk dåm! här. Här nedan berättar Loa mer om musiken!

Berätta om Fakk dåm! Vad handlar den om? 
- Det är svårt att sätta fingret på exakt vad Fakk dåm! handlar om så jag får nog säga allt mellan himmel och helvete. 

Det kommer även släppas en video till Fakk dåm! Berätta om den! Hur var inspelningen? 
- Den var jätterolig, vi var ett likasinnat team, jag skrev manuset till videon och min kameraman Jon Pettersson hörde mina idéer och förverkligade min vision av hur videon skulle se ut, Jon är en fantastisk kameraman som jag verkligen älskade att jobba med. Sen var min bästa vän/extrasyster Lottie Müller stylist och hon är helt sjuk på det hon gör, hon är minst lika kreativ som mig och allt hon gör blir ett konstverk. 

Du växte upp på landet utanför Kungälv, hur var din uppväxt där? 
- Den har verkligen varit upp och ner, många toppar och dalar. Jag älskar landet, alltid gjort och kommer alltid göra. Alltså, man är mer fri som människa här ute tror jag, jag har fått allt utrymme till att göra exakt vad jag vill och formas till exakt den jag vill vara. Sen finns det givetvis nackdelar men fördelarna väger så mycket tyngre. 

När började du först skriva musik? 
- Vafan kan jag ha varit, kanske 10-11 år men då skrev jag inte rap-texter utan det var mer ballader med vanlig sång. 

Vilka är dina främsta influenser? 
- I film så är det Mia Skäringer, i musik är det Cardi B, Nicki Minaj och Stefflon Don.

Minns du första gången du stod på en scen?
- Ja, haha, jag var nog 10-11 år och sjöng en låt som jag hade skrivit.

I vilka miljöer trivs du bäst? 
- Landet, 100 procent!

Du är även känd som skådespelare, när insåg du att du ville skådespela? 
- Det var nog aldrig något som jag insåg, jag hittade en annons på Facebook när jag gick i 9:an, där de sökte en kvinnlig skådespelerska till långfilmen Efterskalv så jag sökte och på den vägen blev det. 

Jag tyckte om din roll som Malin i Efterskalv, hur var det att spela henne? 
- Tack, det var kul som fan, det var som att spela mig själv! 

Det ryktas om att du ska medverka i en Tv-serie snart? 
- Jasså! Haha, nej, men det ryktet stämmer! 

Vilket är det bästa rådet du fått i ditt liv? 
- Var aldrig någonsin tyst om du har något att säga. 

Vad får dig att skratta? 
- Min fantastiska storebror Pim Ek, min hund Bajsan, min bästa vän, min familj och lättkränkta människor.

Vad tycker du om att göra en helt ledig dag? 
- Skriva musik och vara i studion! 

Vad vet du i dag som du önskar att du hade vetat när du var yngre? 
- Ingenting! All den vetskap jag har idag fick jag genom att vara ung och testa mig fram. 

Var kommer man kunna se dig spela härnäst? 
- Den som lever får se! 

Har du något favoritklipp på Youtube som du återkommer till gång på gång? 
Cardi B - Red Barz

Vilken textrad beskriver ditt liv bäst just nu? 
- Tror inte beskrivningen till mitt liv just nu kan sammanfattas till en textrad, men om jag måste så "Lil'kim not a whore but I sex a n***a so good, he gotta tell his boys" 

Vad skulle du säga att du saknar mest i dagens musik-Sverige? 
- Jag vet faktiskt inte.

Välj en 1. film, 2. bok, 3. artist, 4. samhällsfråga som du tycker borde uppmärksammas mer! 
1) The Stoning of Soraya M. 2) Historien om Leila K 3) Teck Noir 4) Straffen för våldtäkt och våld i nära relationer.

Till sist, säg att du skulle få anordna en festival, vad skulle känneteckna just den festivalen och vilka skulle headlinea? 
- Massa färger och former! Lil' Kim, Nicki Minaj och 6ix9ine! 

Lyssna på Fakk dåm! här nedan!