lördag 21 april 2018

Själens röda siffror


Det är valår i år och jag hoppas en stor del av valet kommer handla om att stanna upp. Samhället kan inte ha som syfte att allt ska växa, att allt ska handla om mer, större, snabbare. Där människor pressas hårdare, där planeten pressas hårdare. Livet blir inte längre bara för att vi skyndar oss igenom saker, människor. Vi ska vara så effektiva och snabba hela tiden, till och med vår kommunikation har utvecklats så, en måste svara snabbt, vid första plinget ska det kollas upp, ingen tid ska finnas till att reflektera, tänka efter. Och medan ekonomin visar gröna siffror så visar det mentala allt rödare siffror. Konsumtionsutrymmet växer men livsutrymmet minskar.

Jag har sett i många grupper där syftet har varit just att växa, att det målet täcker allt annat, till slut har värderingar glömts bort, gruppen växte, men idéerna som innan börjat gro stannade av. Samhällets syfte är idag att allt ska växa, växla upp, rusa fram. Trots att allt fler blir utbrända och vars stress äter dem till frukost, lunch, middag så uppmanas vi att för varje år springa ännu fortare. Jag tror inte det blir bra om vi skapar samhället som en tävling där alla förväntas springa snabbare, snabbare och än snabbare. Det samhället raserar våra ekologiska och själsliga resurser.

Vi har skapat ett samhälle där allt ska mätas i pengar och där ett ökat flöde av pengar är långt mycket viktigare än hur planeten och människorna på den mår. Det känns uppenbart att vi måste se över varför så många mår så dåligt och börja göra förändringar i samhället för att förändra omständigheter och orsaker. I ett samhälle där vi förebygger stress och tillåter människor att stanna upp, växla ner så kommer människor må bättre och på sikt får vi då också ett samhälle som mår bra. Jag förstår varför robotar tar över mer av våra jobb, då samhället sedan länge tycks ha varit anpassat efter just robotar som aldrig ska känna efter, aldrig ska tänka efter, som bara ska producera, leverera och konsumera i en evig loop.

Allt kan inte mätas i pengar och människor ska inte mätas i vad de orkar leverera, prestera och hur mycket en kan konsumera. Ett sådant samhälle kommer leda oss till en mental och ekologisk konkurs. Jag vill att människor ska få en möjlighet att leva längre, inte bara tillbringa längre tid på jorden, utan få en möjlighet att just leva mer. Klart att många måste jobba för att samhället ska kunna fungera, men då måste vi få till ett hållbart arbetsliv.