måndag 14 augusti 2017

"Då blir det som en virvelvind i kroppen"

Foto: Johan Forsberg

Nira K släppte nu i helgen en cover på Kents Om du var här, en elektrofierad version av en odödlig klassiker. Vi ställde några frågor för att lära känna henne lite bättre.

När och hur började du med musiken?
- Jag började sjunga redan när jag var typ två. Pappa spelade in kassettband när jag sjöng mig till sömns när jag var liten. Sen tog jag tag i det lite mer seriöst när jag började på Rytmus i gymnasiet. Det var då jag började skriva och prodda själv.

Vad lyssnade du på för musik när du växte upp? Har din musiksmak ändrats mycket sedan dess?
- Kent har tagit en stor plats i mitt liv sedan jag var 13. Innan dess var GES, Magnus uggla och Backstreet boys stora idoler. 

Vintervila är en av mina favoritlåtar med Kent och din version är verkligen grym! Vad har du för relation till Kent?
- Tack! Kent har såklart varit och är stora inspirationer i mitt eget låtskrivande och musicerande. Jag hängde mycket på forumet i tonåren och började tidigt göra covers som jag la upp där.

Hur var det att spela på hyllningskvällen för Kent på Debaser?
- Det var en ära! Svinkul men också lite nervöst eftersom det var så många artister som tolkade Kentlåtar. 

Hittills har du släppt singlar. Kommer du släppa ett fullängdsalbum snart?
- Bra fråga, jag vet att det kommer fler låtar - det kanske slutar i ett album eller så släpper jag en EP! Vi får se :)

Vad har du för intressen mer än musiken?
- Om tre veckor får jag min hund som kommer att ta upp stor del av mitt liv men eftersom jag jobbar med musik också så tar den förstås upp mycket tid. 

Hur var du under uppväxten?
- Jag har alltid vart en glad och social människa och drivit mycket projekt. I gymnasiet blev jag sjuk i en ätstörning och ångestsjukdom som gjorde att jag blev mer inåtriktad och deprimerad. Det har tagit lång tid att hitta tillbaka till mig själv och jag har fortfarande en lång bit kvar men blir bättre och bättre för varje dag. Att börja skapa musik igen för tre år sedan kan ha varit det bästa beslut jag tagit eftersom det hjälpt mig att uttrycka mina känslor på ett helt nytt sätt.

Vilken är din plats på jorden där du känner att du kan vara dig själv fullt ut?
- Jag har ingen specifik plats utan det är snarare vid vissa tillfällen, typ när jag är inne i en skaparprocess där jag utvecklas eller när jag gör något som jag verkligen tror på. Då blir det som en virvelvind i kroppen!

Hittade till ditt gamla band, Don't be Kate, som lät lite mer åt synthpop-hållet, saknar du att spela i band?
- Jag har ju mitt band när jag spelar live, utan dom skulle det vara extremt tråkigt. De är ju lika stor del av Nira K som mig när vi spelar live. Proddar och skriver också mycket med Rille så jag känner mig absolut inte ensam.

Är texten och musiken lika viktig när du skapar musik?
- Absolut.

Finns det någon speciell person som påverkat dig som person och som artist?
- Jocke Berg.

Lista dina topp 3 bästa favoritalbum!
Kent - Du & jag döden
Hurula - Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för
Anna Ternheim - Somebody Outside

Vad ser du fram emot i sommar?
- Att släppa mina nya låtar och skriva mer musik.

En kan lyssna på Nira Ks senaste singel här nedan och följa hennes musik på hennes Facebook-sida.