torsdag 23 mars 2017

"Jag skrev min första låt på gitarr som sjuåring"

Foto: Press

Hösten 2015 släppte NOLA den hyllade EP:n Abyss. Nu är hon tillbaka med singeln Illusions, som snart kommer höras i en webbreklam för IKEA, och albumet Moral Overflow som släpps idag! Här nedan berättar Johanna Karlson som ligger bakom NOLA om albumet bland annat! 

Var kommer namnet NOLA ifrån? 
- Namnet ”Nola” är vackert och enkelt precis som dess latinska innebörd: liten klocka. NOLA låter som min musik gör: kraftfullt men mjukt med en sorgsen klang, som en kyrkklocka.

Idag släpps Moral Overflow, finns det en röd tråd genom skivan?
- Det finns en röd tråd, men det är kanske inte helt uppenbar vid första lyssningen. Det handlar framförallt om en sinnesstämning inom mig, som format texter och teman, och som förbinder låtarna till varandra. De är alla skrivna under en mycket speciell tid i mitt liv. Kanske är det bara jag som upplever detta som en röd tråd? Andra skulle nog säga att folkmusikreferenserna, subtila som uppenbara, är ett genomgående tema för plattan.

Berätta om singeln Illusions! 
- Illusions skrev jag för många år sedan. Om temat för Moral Overflow är hur jag hade det under några tuffa år så är Illusions kulmen på denna period. Låten skrevs i katarsis; ett plötsligt klimax, en upplysning, en rening, och efteråt började saker och ting vända långsamt. Illusions handlar om att nå en viss punkt där man inser att man är helt fel ute i livet och måste börja leta efter en annan väg. 

Lars Halapi har producerat och ni fick kontakt på ett speciellt sätt, vill du utveckla det lite? 
- Min farbror jobbar på en brädgård i närheten av där Lasse bor och där hade de träffats. Jag hade inte skrivit musik på flera år men hade precis skrivit och spelat in en demo till en av låtarna på albumet och lagt upp på MySpace. Min farbror skickade denna till Lasse som sedan tog kontakt med mig och föreslog att jag skulle komma och hälsa på honom i studion. Efter någon timme hade vi bestämt oss för att börja spela in ett album tillsammans, och sen började den månatliga pendlandet mellan Oslo och Österlen.

I april kommer IKEA ha med Illusions i en webbreklam. Hur kommer det sig? 
- En annan slumpmässig händelse! En bekant till mig skulle spela in en reklamfilm till IKEA och ville att jag skulle tonsätta den. Det visade sig att jag redan skrivit en låt som passade nästintill perfekt. Det enda jag behövde ändra var den sista radens sista stavelse. 

IKEA är ju något som de allra flesta i Sverige har en relation till, vad har du för relation till IKEA? 
- Ja, du… Jag känner rätt många som jobbar där faktiskt! Jag gillar Ikea.

Du har berättat att inspelningen skedde under en väldigt tuff period i ditt liv, hur mår du idag? 
- Livet gör ju ont, jag är övertygad om att jag alltid kommer att känna att det är rätt svårt att leva. Men man kan inte vara annat än glad när knoppar börjar brista och man äntligen får släppa sin debutplatta efter 100 år i studion!

När väcktes musikintresset?
- Jag har sett en film på mig själv som treåring när jag sjunger barnvisor med riktig whiskyröst. Jag skulle tro att det började där någonstans. Sen har pappa alltid spelat mycket musik hemma; jag minns att vissa låtar fick det att pirra ordentligt i kroppen när jag var barn. Jag tackar även mina föräldrar för att de föreslog att jag skulle börja spela gitarr istället för blockflöjt när det väl begav sig. Jag skrev min första låt på gitarr som sjuåring och har skrivit musik sedan dess.

Vilken var den första skivan som betydde väldigt mycket för dig?
- 100% Tracy Chapmans debutplatta från -88 och Crossroads från -89. Herregud, de drabbade mig verkligen; jag tror att lusten att sjunga och spela gitarr sprang ur detta. Jag tycker fortfarande att hon är en av de mest självklara musiker som finns.

Minns du första gången du stod på en scen? 
- Det var som sexåring i en liten kyrka i Lund. Jag sjöng en solovers på Jesus, du är bron över mörka vatten. Jag kan den fortfarande!

Din musik låter väldigt poetisk, både stämningen och texterna. Läser du mycket poesi?
- Jag tycker mycket om poesi i musikform. Jag lyssnar på texter och kan fastna hårt för vissa rader i låtar som jag tycker är extra vackert skrivna. Jag föredrar det metaforiska, eller snarare det icke övertydliga, både när jag skriver, lyssnar och läser. Det ger plats för kontemplation och tolkning, ibland en gåta att lösa. Läser jag poesi blir det Edith Södergran eller Tomas Tranströmer.

Hur privat kan du vara, när du skriver? 
- Jag tycker sällan att det finns någon mening med att skriva alls om det inte är helt och hållet ärligt och privat. Det är långt inifrån min inspiration kommer, och behovet att skriva i sig. Tur att man tycker om metaforer, liksom.

Vad brinner du för, förutom musiken? 
- Bland mycket annat så vill jag se mina medsystrar växa sig starkare, stötta varandra och fortsätta kämpa i denna eviga motvind som världen bjuder oss. Inte minst inom musiken saknar jag kvinnor i roller som ljudtekniker, producenter, skivbolagschefer, instrumentalister, och på scen över huvud taget. Som tur är finns det många bra förebilder, och fler lär det bli!

Beskriv en perfekt dag om du fick bestämma helt och hållet hur den skulle se ut. 
- En riktigt bra dag börjar med lilla/stora sked med någon jag tycker om + kaffe på sängen. Resten av dagen kan se ut precis hur som helst, bara jag inte har något jag måste göra. Kvällen vill jag laga middag till några vänner och dricka bärs, kanske vara full och kär och dansa till disco på Grand!

Säg att jag drar till Malmö över en helg, vad bör jag inte missa? Var finns bästa maten? Var spelas bästa musiken? 
- Jag säger som alla andra: fa-la-fel. Det är det bästa med Malmö. Alla jag känner äter falafel minst en gång i veckan. Det är sjukt gott + billigt = bästa maten. Min favorit var Restaurang Sara, men jag har nästan förätit mig. Jag gick dit delvis för att de har bäst bröd, delvis för att en som jobbar där ser ut som en persisk prins! Malmö är vaggan för otroligt mycket bra musik och det finns gott om scener för oetablerade akter här. Jag tycker att Martin Axén som driver Far i Hatten och Grand är bra på att boka nya och duktiga band (bl.a. för att han har fixat flera spelningar till mig, ha! Tack Martin.)

Ruvar du på några dolda talanger? 
- Jag är ganska bra på att rita, resten är nog ganska synligt.

Till sist, blir det turné i samband med att skivan släpps?
- Qui vivra verra.

Lyssna på Moral Overflow här nedan!