måndag 1 augusti 2016

"Vi måste alla lyssna på fler kvinnor"

Foto: Press

Har någon kysst dig som om du var en revolution, frågar sig Luma på sin debutsingel Revolution. Luma, som består av Sandra Fogelberg och Isabell Westerlund, låter dansant och som något en vill fylla hela sommarnätterna med. Som en regnbåge som bryter sig fram ur ett grått samhälle, en kall värld. 

Hur har sommaren varit? 
- Vi älskar sommaren. Ljusa och sena nätter, värmen och att få vara äntligen få vara utomhus utan att frysa. Det är svårslaget. Förhoppningsvis är den inte slut än men hittills har vi haft det väldigt fint. Ätit glass i Italien, bott i sommarhus i Estland, dansat under bar himmel och badat i svenska skogssjöar. 

När och var korsades era vägar för första gången? 
- Vi träffades på en skola i Stockholm där vi båda pluggade för lite mer än ett år sedan. Efter att ha sett varann i olika musikaliska sammanhang och blivit impade av varann så började vi prata i skolkorridoren och bestämde oss för att testa att skriva något ihop. Sen sa det bara klick. 

Ni har valt att göra allting själva, vad har varit den största utmaningen med det? 
- Det största problemet är nog att bli helt nöjd med vad man gjort när det väl är klart. Att arbeta kreativt är en sådan berg och dalbana. Ena dagen har man världens bästa idé, har skrivit nåt man älskar och dagen efter så kastar man det i soptunnan och börjar om. När man väl kommit till det stadiet där materialet faktiskt börjar bli färdigt så måste man också släppa taget om sin inre kritiker och lita på känslan man hade från början. Det är nog det svåraste. 

Berätta om den fantastiska videon till Revolution! 
- Ända sedan vi skrev Revolution ihop har vi pratat om att vi ville göra en video till den. Så när vi satte oss ner och spånade fick vi en bild av ett slags kysskalas framför oss som Isabell sedan spann vidare på. Vi ville fånga känslan i låten visuellt. Hur det känns när man är nära någon man tycker om och det ilar i hela kroppen. Att vi har fått så positiv respons på videon gör oss såklart otroligt glada. Hela tanken är att de som tittar ska få en härlig känsla i magen när de ser videon och det känns det som att vi lyckats med. 

Vilka känslor vill ni förmedla till lyssnarna, både live och på skiva? 
- Det är väldigt olika. Varje låt har sin egen grundkänsla som fanns där när vi skrev den. Men musik kan tolkas så olika av olika människor. En bekant till oss tycker till exempel att texten till Revolution får honom att känna sig sorgsen medan många andra som vi pratat med beskriver hela låten som glad och peppande. I vissa fall, som nu i musikvideon kanske man vill komma åt en viss känsla men när vi spelar live eller skriver så utgår vi från oss själva och om det kan beröra andra så är det ju helt fantastiskt.

Har ni ett tydligt mål framför er? 
- Att många ska kunna känna igen sig i våra låtar. Vi tror att man blir lyckligast om man fortsätter komma ihåg varför man håller på med skapande. Det är ju för att väcka något i människor. 

Vad inspirerar er? 
- Människor som lyssnar inåt istället för utåt och som inte skäms för något. 

Vad lyssnar ni själva på just nu? 
- Vi lyssnar mycket på Sia, Hanna Järver och Mø. 

Vilka normer tycker ni präglar musikscenen i Sverige? 
- Det går ju inte att blunda för fakta. De allra flesta som tar plats på scenerna är män, och vithet är en stark norm även bland kvinnorna. Det är både konsumenter, arrangörer och artister själva som bär ansvaret att ändra på det. Vi måste alla lyssna på fler kvinnor, samarbeta mer med andra kvinnor samt boka kvinnor till scenerna. 

Ni spelade på Sättralundsfesten i början på juli. Har ni några fler inbokade spelningar i sommar? 
- Ja! Det var fantastiskt. Att få spela i en lada i juli, vilken dröm. Nu har vi lite semester men vi ska bland annat spela på Nalen i Stockholm i höst. 

Tipsa om en film, en bok, en artist, en blogg, en person och en podd som ingen får missa! 
- En film: Mandarinodlaren som handlar om manlig ensamhet, krig, och vänskap. Sällsynt, gripande, närgången. 

- En bok: Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson. En otrolig skildring av kärlek, egoism och integritet. 

- En artist: Silvana Imam. Sveriges absolut bästa liveartist. Finns inget som kommer i närheten. Det är inte en genre vi vanligtvis lyssnar särskilt mycket på men hennes utstrålning live gör att man bara inte kan värja sig. 

- En person: Michelle Obama. Otroligt fascinerande människa som nyligen höll ett historiskt hyllningstal till Hillary Clinton. Lyssna på det och få en av de starkaste retoriska upplevelserna i vår tid. 

- En podd: Värvet. 

Hur ser den kommande tiden ut? 
- Vi har precis gjort klart vår andra singel så mycket fokus ligger på den nu. Sen svettas vi i replokalen och skriver till vår kommande EP.

Titta på den fina musikvideon till Revolution här nedan!