onsdag 6 juli 2016

"Det var ren terapi"

Foto: Pressbild

För en knapp månad sedan släppte Otto Niklasson Elmerås sin debut-EP We Well Asleep When We Were Young. Låtarna doftar både engelskt 60-tal och gott. Ett utmärkt soundtrack både för regniga och soliga sommardagar. Här nedan berättar Otto om debuten, om självkritik och om Ika i rutan. 

Du släppte din debut-Ep i början på juni, vad kan du berätta om den? 
- Det är en samling låtar som till stor del speglar mitt uppbrott med Johanna som skedde i samma veva som jag började spela in EP:n 2012. Nu känns låtarna gamla för mig, men då var dom tämligen färska och aktuella. Det var ren terapi. Det känns som en platta jag behövt få ur systemet för att kunna koncentrera mig på nytt. Halva EP:n är rakt av självbiografisk medan andra halvan är tankar jag haft om vad som händer efter döden.

Du har jobbat på den i tre år, hur kommer det sig att det tagit sån tid? 
- EP:n är inspelad i One Touch Edit Studio som jag driver tillsammans med Daniel Aldenmark, och även om jag i teorin har hur mycket studiotid som helst så blir det inte så i praktiken. Verksamheten ska ju gå runt och då måste vi spela in saker vi får betalt för. Sen ska det också erkännas att enorma vågor av självkritik sköljde över mig flera gånger under arbetet, vilket gjorde att projektet blev liggande i långa perioder. Jag hade tidigare spelat in en fullängdare som jag kasserade för att jag började hata den. Och det var tur att jag hade fått uppleva det, för denna gången var jag beredd på att självkritiken skulle ta över, så jag lovade mig själv att spela in och mixa klart skivan oavsett hur dålig jag tyckte den blev.

Hur kom du i kontakt med Birds Records? 
- Jag har samarbetat mycket med Birds Records tidigare, både genom studion och som musiker. En dag föreslog Petter Seander helt enkelt att dom skulle släppa EPn. Bättre label får man leta efter.

Hur kom du in på musiken från början?
- Som jag precis beskrev i en artikel i The Vinyl District satt jag, bara några år gammal, inne i pappas sovrum och lyssnade på vinyler med Beatles, Frank Zappa, Bob Dylan, Simon and Garfunkel, Cat Stevens etc. Jag ville veta allt. Hur dom hade skrivit låtarna, hur dom fick in låtarna på skivan. Jag tror det var där mitt musikintresse började. Jag lärde mig spela klaviatur på en tramporgel som stod hemma hos mamma, det var även med den jag byggde upp min otroliga grundkondition. När jag var nio började jag spela gitarr och ungefär samtidigt insåg jag att det var musik jag ville hålla på med resten av livet.

Minns du den första skivan du verkligen fastnade för? 
- Jag lyssnade mycket på Michael Jackson när jag var liten, men fastnade kanske inte för någon speciell skiva. Det första hela albumet som jag minns betydde mycket för mig är nog Rubber Soul med The Beatles.

Du är också väldigt duktig på att teckna, när kom du in på tecknandet? 
- Båda mina föräldrar håller på med konst så mina första år var jag fast besluten att bli konstnär, men när musiken tog över slutade jag teckna fram tills för bara några år sen då jag gjorde några stapplande försök igen. Det är väldigt kul men kräver stor koncentration. Ytterst sällan jag har ro att teckna tyvärr.

Ruvar du på några andra dolda talanger?
- Alla konstformer hänger ihop. Musik, bild, matlagning etc. Allt handlar om kontraster och balans. Är man bra på en av konstformerna har man ofta lätt att lära sig nästa. Så egentligen är jag nog bara bra på en sak. Jag kan dock knäppa med fingrarna väldigt starkt också!

På Instagram heter du Ikairutan, vad har du för relation till det programmet? 
- Haha, Ika har varit min idol sedan alltid. Bättre förebild får man leta efter, hon var väldigt före sin tid. Fantastisk musik dessutom.

Var hänger du helst i sommar? 
- Jag kommer mest hänga i studion i sommar, men skulle helst sitta i regnet under ett paraply på Monteliusvägen.

Vad händer den kommande tiden? 
- Jag håller på och jobbar med några album med olika artister just nu men kommer faktiskt snart gå in i studion med nytt eget material. Hoppas inte det dröjer tre år till innan det får se dagens ljus.

En kan lyssna på EP:n här nedan.