fredag 13 maj 2016

"Jag önskar att jag hade vetat hur bra jag hade det"

Foto: Maria Fäldt

Dennis Kalla har kallats för Norrbottens nya pophopp. Hans texter skär genom hjärtat och nya singeln Crack your skull, där han gästas av The Strongest Man Who Ever Lived, låter väldigt bra. Låten är hämtad från den kommande EP:n The ones that matter som släpps den 25 maj.

Berätta om The ones that matter!
- The ones that matter är en EP på tre låtar om hur det är att leva med mig. Upp, ner och all over the place.

Hur kom du in på musiken från början?
- Jag var nio år gammal och tjuvlyssnade på min systers skivor med bland annat Håkan, Mando, och The Cardigans. Brukade klä ut mig och spela luftgitarr när hon inte var hemma. Slutade med att jag snodde både skivorna och hennes gitarr.

Du är född i Pajala. Hur var din uppväxt?
- Bortsett från mina känslor och tankar så var den väldigt vanlig. I alla fall för att vara här uppe i landet. Undre medelklass, hus med skogen bara några meter från gården, fotbollsträningar och grannbarn. Jag är uppfuckad, men inte på grund av var och hur jag växte upp.

Du har tidigare berättat att du har svårt att känna dig hemma någonstans, vad tror du att det beror på?
- Jag vet inte riktigt, men jag har börjat uppskatta känslan då den ger mig möjligheten att bo hur och var som helst. Så länge jag gör det jag vill och är med människor jag bryr mig om så känns det okej liksom.

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var yngre?
- Jag önskar att jag hade vetat hur bra jag hade det.

Du var en av de artister som deltog i The House of Songs i Februari, berätta mer om det! 
- Det var helt sjukt. Som en kreativ explosion. Vi var fjorton låtskrivare som bodde i ett hus tillsammans, varje morgon efter en gemensam frukost parades vi ihop två och två, fick fyra timmar på oss att skriva klart en låt som sedan skulle framföras, samma sak efter lunch. Så höll det på i en vecka. Dessutom spelades allt in av ett filmteam, med dolda kameror osv. Som Paradise Hotel fast bra.

Vad var det bästa med resan?
- BBQ.

Har du någon speciell anekdot från en spelning som du vill berätta om?
- Jag spelade på en klubb i Ryssland just när jag släppt min första singel. Ljudteknikern var så full att han sabbade allt och det slutade med att han kom upp på scen och jammade munspel med mig, i fel tonart.

Ruvar du på några dolda talanger?
- Jag är verkligen sjukt bra på fussball. Det finns många krossade motståndare som kan bekräfta detta.

Finns det något du önskar att du hade mer tid till att göra?
- Typ allt. Jag har aldrig tid för något och hinner aldrig med det jag borde göra.

I radio pratade du om psykisk ohälsa. Det finns ett stort stigma kring psykisk ohälsa. Hur har det stigmat påverkat dig?
- Det har gjort att jag använt humor som ett försvar och bagatelliserat mina problem när jag pratat med vänner. Jag intalade även mig själv att det bara berodde på yttre omständigheter och att jag kommer klara det själv, jag kände mig svag och dålig då ingen annan verkade känna likadant. Jag hade behövt höra att det är okej med såna känslor och att det inte alls är ovanligt, men att det ändå måste tas på allvar.

Vad får dig att må bäst?
- Att vara i bastun. Sjukt stereotypisk tornedaling, jag vet, men det är sant, haha!

Till sist, om du fick anordna en egen festival, vad skulle prägla den? 
- Barnkalas-tema och ett krav på minst 0,2 promille i blodet för att få komma in på området.

Dennis Kalla spelar på Occupy Valand i Göteborg den 18 maj. Här nedan kan du lyssna på Crack your skull.