onsdag 23 september 2015

Richard Ohlsson - Tomas Andersson Wij sjunger blues genom Sverige


Tomas Andersson Wij är fantastisk både på sätta ord på känslor och sätta känslor på ord. Ofta tar han sats från sitt inre och det privata kommer så nära lyssnarens öron. Vi har våra öron tätt emot Tomas hjärta. Tomas skivor, texter, sånger är resor. Resor genom ett Sverige som förändras, från ett land som skräms, men som även kramar om. 

Richard Olsson har gått in på djupet, inte på personen Tomas i sig, utan i just hans skivor, musiken. Boken, som är på 250 sidor, täcker kanske inte allt men i elva kapitel, ett för varje skiva till dags dato, bjuds vi ändå på en rik och intressant analys. Peter Erikssons fina fotografier, de flesta tagna på eller i samband med livespelningar, höjer betyget. Jag tycker om att Richard Olsson bjuder på personliga historier som kopplas till Tomas texter. Som bostadsområdet Norrliden i Kalmar. Richard är precis som jag uppväxt i den småländska kuststaden. Jag gillar också den långa utläggningen kring texten till Tommy och hans mamma. En text som Richard beskriver som "ett politiskt och existentiellt anrop som det är svårt, för att inte säga omöjligt, att värja sig emot."

Mest handlar boken om texterna, som i sig är egna världar. Som Tomas själv sjunger i En hel värld inom mig: ”Alla historier börjar nånstans, alla bäckar har ett språng, och vem kan säga att han är helt fri, från det som hänt en gång. Jag bär en hel värld inom mig”. Många av Tomas texter tar en längre sväng genom hjärtat och jag tycker om att fokus i boken ofta ligger just på texterna. Ibland längre tolkningar, ibland lite mer ytligt, ibland ryckta ur sitt sammanhang, men det märks att författaren tycker om Tomas musik och han har gjort ett fint arbete. Till viss del så kan det ibland bli för mycket referenser till andra artister och karaktärer i filmer, men det är mest en petitess.  

Boken är både en resa genom Tomas musik och en resa genom Sverige, med tåg, med buss, med bil, till fots. På sätt och vis är att resa genom hans musik och genom Sverige samma sak. Vi kommer fram, men musiken fortsätter. 

Boken, som släpps på Lindelöws Bokförlag, finns att köpa på Bokus och Adlibris