tisdag 12 november 2013

"Jag kan väl få en kram?"

Vården är ett känsligt ämne. Det allra största problemet blir när det kommer till vinster inom vården. Människor får ingen vård, personaltätheten minskar. Alliansen drar av människor på skatten. Det är svårt att få vård i tid och svårt att få god vård över huvud taget. En vän till mig skulle igår till sin vårdcentral och ta bort två leverfläckar i hårbottnen. Min vän har en funktionsnedsättning. Efter att hon har visat leverfläckarna frågar läkaren ”Vad har hänt med dig?”, min vän blir lite förundrad och läkaren förklarar ”Ja, alltså. Är det fel på dina ben eller är det ryggen?”. Min vän förklarar att hon har en CP-skada sedan födseln. Läkaren svarar ”Jaha, du som är en sådan söt och klipsk tjej verkar ju kunna rå om dig själv bra”, hon svarar honom att hela diskussionen är irrelevant i sammanhanget. Det hon ska göra är att ta bort två leverfläckar. Läkaren svarar att han vill ha en helhetsbild. Han hämtar sedan en sköterska och säger åt min vän att lägga sig på britsen. Innan hon lägger sig ger han henne en klapp på kinden. Under tiden han klipper bort leverfläckarna frågar han henne vad hon ska göra efteråt, hon berättar att hon ska jobba. Han blir förvånad och svarar med dryg ton ”Åh, vad bra att du jobbar”. När han är klar och sköterskan har gått, tackar min vän för sig och tar sina saker för att gå. Då säger läkaren ”Jag kan väl få en kram?”. Hon blir ställd men kan inte komma för sig att säga ifrån.

Bemötandet från läkaren känns verkligen oprofessionellt. Han ber henne om en kram, klappar henne på kinden och min vän känner sig diskriminerad av hans sätt att bemöta hennes funktionsnedsättning. Bara grejen med att krama en patient är ganska laddad. En måste tänka på relationen läkare/patient och om det ska vara okej med en kram (och även här är jag lite osäker) så måste det vara patienten som tar initiativ till en kram, inte tvärtom. Som läkare är det viktigt att agera professionellt och att vara fysisk med sin patient och tala i en nedvärderande ton angående hennes funktionsnedsättning är långt ifrån det.

10 kommentarer:

 1. Fy vad obehagligt! Borde nästan anmälas..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Tror att hon kommer anmäla. Får hoppas att det leder någonvart också.

   Radera
 2. Det där lämnade mig med både obehag och rysningar.
  Det borde inte få gå till sådär. Det är skrämmande hur mycket sådant som sker i vården.
  Åt alla håll. Även fast man får hoppas att just den här läkaren hade goda intentioner men var korkad? :s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen obehagligt. Tror också att det händer rätt ofta, tyvärr. Jo, svårt att veta hans intentioner, även om det blir fel oavsett vad han ville med det hela. Skrämmande.

   Radera
 3. Förfärligt! Läkare borde genomgå lämplighetstester både innan de börjar studera och när de jobbat en tid. Jag tror faktiskt inte att hennes cp-skada egentligen är orsaken till läkarens bemötande, jag tror mest han är ett arsle som tog det som en ursäkt att få klämma extra på en söt tjej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det vore verkligen en bra grej. Tror inte heller att det nödvändigtvis handlade om hennes cp-skada utan att det förmodligen hade hänt ändå. Förmodligen ett gubbsjukt svin helt enkelt. Riktigt vidrigt.

   Radera
 4. Kan passa på att varna för thorax kliniken i lund, Värsta bemötande någonsin. Vård fel hit och dit skitsnack från personal i korridorerna. "-Kan han inte bara dö." "-Nu ska vi in till besserwisern" "-Behöver du en blöja?" Jo en fullt frisk 20,åring behöver u verkligen en blöja. Nä usch o fy för den avdelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud vad illa av personal att prata så om patienter. Förkastligt.

   Radera
 5. Får man dela denna?

  SvaraRadera