tisdag 6 augusti 2013

Rawfoodbaren i Göteborg


För att få till ett vettigt samhälle så tycker jag att vi bör bygga affärer som bland annat hyr ut nyttiga saker som verktyg, cyklar, kläder och datorer vilket i längden kommer leda till att vi konsumerar mindre och blir en del av ett ekologiskt kretslopp. Naturligtvis bör vi också se över våra kostvanor. Många tycker att ekologiskt mat exempelvis är för dyr - men kanske är det snarare så att den dåliga maten är för billig och ofta innehåller onödiga tillsatser. Ibland är tillsatser något som folk föredrar framför den äkta varan, vilket är väldigt synd! En bör fråga sig varför maten är billig och vad som styr priset på matvaror, var råvarorna är producerade och hur de fraktas hit. 

En restaurang som både är eko och reko är Rawfoodbaren i Göteborg. Restaurangen öppnade i september 2012 och ligger i centrala Vasastaden (Viktoriagatan 18). Lokalen är aningen liten men det bidrar till en mysig stämning. Personalen är trevlig och hjälpsam och förklarar gärna hur rätterna görs och vad de innehåller. Har man inte tid att äta just i restaurangen så finns även avhämtning. Det går även att köpa idel god och råsaker att ta med sig hem, bland annat Løvs ljuvliga teer. All mat är vegetarisk och rå. Raw food får inte upphettas till mer än 42 grader eftersom man då förstör viktiga enzymer och vitaminer. Ett undantag finns dock på Rawfoodbaren. Kaffe serveras nämligen för den som är sugen på det. Menyn uppdateras ofta och det finns mängder av spännande alternativ. Själv bestämde jag mig för en pizza. Portionen är stor och en blir verkligen mätt. Pizzan innehåller bland annat cashewost, svamp och rödlök och kan ej liknas vid vanlig pizza, varken i smak eller utseende. Det är verkligen inget negativt dock! 

Priserna ligger på drygt 100 kronor. Jag skulle inte klassa maten som dyr med tanke på vad den innehåller. Sett till kvalitet och hållbarhet så är den billig för jorden. Jorden slipper betala ett lika högt pris som den tyvärr får för mycket annan mat. Jag valde även att testa att färskpressad juice som bestod av rödbeta, morot, apelsin och ingefära. Väldigt god. Priset (65 kronor) kan möjligen avskräcka någon, men tänk gärna på vad jag tidigare skrev. För den som är mer sugen på att fika så finns även där en hel del att välja på, bland annat chokladtårta. Jag rekommenderar verkligen er att besöka Rawfoodbaren både en och flera gånger. Både din kropp och jorden är värd det. Något som också är bra att bra mat håller en mätt längre. Kost som en mår bra av i längden helt enkelt! 

Besök och gilla gärna Rawfoodbaren på Facebook.